Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Генерал-майор Андрей Боцев: Искаме българска бойна машина

[post-views]
Завърши  PLATINUM LION 16-2

g-n A. Bocev– Г-н генерал-майор, кои бяха основните моменти от подготовката на Сухопътните войски през учебната 2015 г.?
– Основната част от подготовка беше насочена по мисия „Отбрана“. Става дума за международни учения, съвместна подготовка със съюзниците ни от Алианса, сертифициране на групите по Целите на способностите. Проведени бяха и тренировки по третата мисия на Българската армия – за помощ на населението при стихийни бедстивя и аварии.

– Кои са главните направления в дейността на Сухопътните войски през 2016 г.?
– Основна задача през настоящата 2016 година пред нас ще бъде командирите от всички степени да проявяват гъвкавост при изпълнение мисиите и задачите на формированията в рамките на отпуснатия лимит от финансови и материални средства.

Не по-малко важна задача е поддържане и усъвършенстване на способности за изпълнение мисиите на въоръжените сили, като приоритет се сложи върху мисия „Отбрана“.
Ще продължи активното ни участие в съвместни подготовки и международни учения, както и в мисии извън територията на страната, съгласно поетите ангажименти.
Основата в работата на командирите от всички нива трябва да бъде поддържане на необходимите условия във формированията за изпълнение на мероприятията от ежедневния войскови живот.

– На какъв етап е усвояването на бойната машина на пехотата, за която стана дума в края на 2015-а и от какво ще имат нужда СВ през тази година?

– Новата бойна машина в момента е на проектен етап. Направихме една процедура, но не бяха изпълнени нашите изисквания. Сега започваме втора процедура, като нашето основно изискване е тази бойна машина, която ще е за батальонната бойна група, да е съвместно производство с български фирми. Искаме тя да се произвежда в България, за да може проектът да се реализира в по-кратки срокове и да започне поетапно модернизиране. 

Ако стане това, ще има много по-голям ефект за нашата страна, защото ще се създадат работни места и в проекта ще участват български фирми. Логистиката, поддръжката, оборудването на новата бойна машина – всичко ще е тук, в България. По такъв начин ще се вложат много по-малко средства.
Имаме намерение през тази година да закупим и боеприпаси за танковите батальони, а също и други образци боеприпаси, количествата от които в складовете ни са минимални и не можем да проведем ефективен учебен процес. Целта е да усъвършенстваме подготовката на личния състав.

– Какви са намеренията Ви по отношение на окомплектоването на формированията с личен състав, какво се предвижда в това отношение? Неотдавна (в интервю за в. „Българска армия“ – б. а.) заявихте, че срещате известни проблеми в някои формирования…

– Действително в отделни формирования имаме проблеми. Те се дължат на факта, че Сухопътните войски са някъде около 3000 човека по-малко. При това бройката на личния състав от само себе си непрекъснато намалява. Министърът на отбраната Николай Ненчев подписа заповед, с която организирахме конкурс за около 350 човека. Вече стартирахме процедурата за набирането на тези военнослужещи, като до 19 февруари кандидатите трябва да си подадат документите. 

Имаме уверението на министъра на отбраната, че през юни 2016 г. ще се организира още една процедура за наемане до 500 човека. Това ще допринесе за попълването на редиците на Сухопътните войски с личен състав. Конкурсът, който сега провеждаме за прием на войници, ще бъде основно за декларираните формирования. Така ще можем да ги попълним, за да могат те да имат готовност и да отговарят на стандартите.

– Може ли да се каже, че през 2016 г. интензивността на учебния процес в Сухопътните войски – учения, тренировки, съвместни подготовки, ще бъде по-висока, отколкото през 2015 г.? 

– Така предвиждаме – интензивността на подготовката да е по-голяма от 2015 г. По същия начин през 2015 г. интензивността беше по-висока от 2014 г. Знаете каква е международната обстановка, така че ние сме длъжни по всяко време да имаме готовност. А това може да се постигне само чрез провеждане на интензивни подготовки – не само в рамките на Сухопътните войски, а и с нашите колеги от Алианса в различни учебни съвместни прояви. Така че предвиждаме участието ни в международни учения през тази година да е още по-голямо.
 

Използвани са и въпроси на ВТК

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани