Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Достойно представяне в мегаучение на НАТО

[post-views]
Достойно представяне в мегаучение на НАТО

palatka-u4enieВоеннослужещи от Сухопътните войски, наред с колегите си от „Военна полиция“ и Военноморските сили достойно представиха България по време на най-мащабното учение на НАТО за последните 13 години – Trident Juncture 2015. В мегапроявата през октомври-ноември участваха 36 000 воини от повече от 30 държави – съюзници от Алианса и страни-партньори. Организатор на учението беше съвместното командване по трансформацията на НАТО, а непосредственото ръководство се осъществяваше от съвместното командване на силите на Алианса в Брунсум, Холандия.

В мащабните и многопосочни дейности участниците използваха 140 самолета и хеликоптера, 60 кораба и стотици сухопътни машини. Място на учебните действия станаха 16 локации, основно на териториите на Испания, Португалия и Италия. Морската част на проявата се разгърна в Атлантическия океан и Средиземно море, като в нея се включи и българската фрегата „Дръзки“.uchenie_GASS

Българските Сухопътни войски участваха с три екипа. Един от тях  беше многофункционален взвод от състава на 38-и батальон за ядрена, химическа, биологическа защита и екология (ЯХБЗ и Е) в Мусачево. Той действа на територията на полигон „Сан Грегорио“ в Сарагоса, Испания. Българските воини използваха 4 машини тип „Мерцедес“ G-280 CDI, които бяха преоборудвани с модерни прибори за ядрено и химическо разузнаване по стандартите на НАТО.

Старши национален представител от Сухопътните войски беше подполковник Иван Иванов, офицер по ЯХБЗ в сухопътния компонент бе началникът на щаба на 38-и батальон майор Николай Иванов, а командир на взвода – старши лейтенант Веселин Петров –заместник-командир на първа рота за ЯХБЗ от състава на 38-и батальон.
В Trident Juncture 2015 участваха и до 10 военнослужещи и техника от в. ф. 28610 – София, които бяха включени в международно СИМИК-подразделение под испанско командване. До 11 военнослужещи от в. ф. 24620 – Свобода, действаха под канадско командване в учебния екшън.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани