Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ООН търси 9 млрд. долара хуманитарна помощ за Сирия

[post-views]
ООН търси 9 млрд. долара хуманитарна помощ за Сирия

homs-syria3В Лондон започна четвъртата донорска конференция за Сирия. 70 държавни лидери, сред които и българският премиер Бойко Борисов, се събраха британската столица в опит да съберат средства за милионите сирийски бежанци, изселени от родината си, заради продължаващата гражданска война.
Форумът се провежда по инициатива на ООН. Световната организация заяви, че се нуждае от 9 милиарда долара хуманитарна помощ. Средствата са предназначени за подобряването на условията за живот в бежанските лагери в съседните на Сирия страни, които са дом за близо четири и половина милиона сирийци.
Ливан и Йордания вече предупредиха, че не смогват да изхранват и обличат хората в нужда и ако не получат финансова помощ язовирната стена ще се пропука.
В навечерието на конференция в Лондон еврокомисарят по политиката на съседство Йоханес Хан посети училище в ливанската столица Бейрут и остана изненадан, че учители дават двойни смени, за да могат да преподават както на ливански, така и на сирийски деца. Ливан осигурява достъп до училище на близо 200 хиляди сирийска деца, но други 300 хиляди нямат този шанс.
Неправителствената организация Спасете децата инсталира пред парламента в Лондон полуразрушената учебна стая, с надеждата, че световни лидери обърнат специално внимание на проблема. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани