Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Командоси през зимата

[post-views]

voenni-komandosi-zimaНеписано правило е, че когато военнослужещите тръгнат на занятия и учения на полето, времето се разваля. Така беше и през миналата седмица. До четвъртък дневните температури бяха високи, слънчевите лъчи грееха, сякаш беше вече април и като че ли нищо не предвещаваше какво ще се случи в петък.
На този ден сутринта с началник-щаба на 68-а бригада „Специални сили” полковник Димитър Бучков тръгваме от района на формированието към полигон „Црънча”. Леко превалява, като че ли се води борба за надмощие между дъждеца и прехвърчащите снежинки. Постепенно 
пътят става все по-снежен
и на километри от полигона виждаме закъсал лек автомобил. Помагаме на шофьора да се справи със ситуацията, а той се тюхка, че е тръгнал в това време с летни гуми.
На Специализирания учебен полигон „Црънча” заварваме истинска зима. Посрещат ни старшина Неделчо Андреев – началник на полигонното отделение  и д-р Нанко Георгиев. Всички други са по центровете за обучение. Ръководител на занятията е заместник-командирът на първи батальон „Специални бойни действия” майор Цветан Русинов. Обучаваните са на етап „Индивидуална подготовка на войника”. Както е по седмичното разписание, батальонът провежда модулна подготовка на основните специалности – разузнавачи, разузнавачи-спайперисти, разузнавачи-сапьори, разузнавачи-радиотелеграфисти и разузнавачи-санитари. В този петъчен ден е тактическото отработване на материала, взет през седмицата. Най-общо казано се 
DSC04213водят стрелби с различни оръжия
извършва се взривяване, а телеграфистите осъществяват свръзка с център в района на формированието.
Старши ръководител на стрелбата е капитан Христо Георгиев. Ръководител на центъра за стрелба със снайперска пушка е старши лейтенант Георги Ангелов. Трябва да се направи избор, заемане и оборудване на позиция, а стрелбата е на разстояние до 600 метра.
Позицията имитира стрелба в градски условия. Идеята е да се стреля от дълбочина и да не се излиза на прозореца. Нарочни панели поглъщат светлината, а пролуката не бива да бие на очи.
Старши лейтенант Стоян Стоянов е ръководител на стрелбата с автомат. Изпълняват се подготвителни упражнения за стрелба с автомат за изграждане на навици за боравене с оръжието. Стрелбата е на пределно близки и средни разстояния.
Старши лейтенант Гроздан Найдов е ръководител на стрелбата с пистолет. Упражненията са от интуитивните стрелби. А стрелбата е на 25 метра.
Капитан Калоян Марков е ръководител на занятието по инженерна подготовка. Целта е да се проверят и затвърдят практическите умения при работа с взривни вещества. 
Изготвят се пиротехническа запалка
единичен взрив, мрежа за взривяване по електрически способ и мрежа за взривяване по огневи способ. Осигурена е охрана на хората, които поставят заряда, който по огневи способ ще бъде взривен. И след запалването ще се оттеглят на безопасно разстояние.
Комуникационно-информационните специалисти капитаните Румен Рачков, Асен Моллов и Илиян Гаджев  са направили предварителната организация и провеждат занятия с радиотелеграфисти. Трябва да се избере подходящо място, да се осъществи свръзка с центъра в района на формированието  и да се изпращат данни…
На военнослужещите всички тези действия са им познати. Но целта е да бъдат припомнени и да се изградят необходимите навици на командосите от бойните роти по специално разузнаване, подготовка за DSC04231осигуряване на директни акции и 
точен смъртоносен първи изстрел 
от снайперистите. Щабната рота пък има за задача да осигурява занятията. Разбира се, снеговалежът затруднява малко действията, особено при стрелбата на далечни разстояния поради намалената видимост.
В 68-а бригада „Специални сили” така са планирали занятията, че да пестят гориво. Приетият модел е вместо да идват по два часа на полигон „Црънча”, всеки ден и да извършват повече курсове с автомобилите, те го правят веднъж за цял ден или ако имат нощни занятия, за два дни.  Така не изостават с подготовката и поддържането на способности.
Какво предстои на командосите? При тяхното обучение през тази и следващата седмица е включен и модул за усвояване на новата парашутна материална част МС-6. В края на февруари ще приключи индивидуалната подготовка, През март е предвиден зимен полеви лагер и полево обучение, за да продължи сглобяването на групите за специални операции. Планирани са съвместни подготовки на полигон „Ново село” и в Германия.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Виж още

Избрани