Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сълзотворен газ и палки след размирици на гръцко-македонската граница

[post-views]

migranti-granica-problemiРазмирици избухнаха на гръцко-македонската граница, след като група мигранти се опитаха да пробият загражденията. В опит да успокои страстите македонската полиция  използва сълзотворен газ.
Напрежението по гръцко-македонската граница ескалира след решението на властите в Скопие да затегнат пропускателния режим. Това доведе до струпването на хиляди хора. 
Последният инцидент се разигра край гръцкия граничен град Идомени, където са блокирани близо 8000 души.
Блокирани от близо седмица хората с импровизиран таран успяха да разбия една от портите, но получиха твърд отговор от  македонските граничните полицаи, които ти пресрещнаха със сълзотворен газ.
Ситуацията в района остава взривоопасна, заради продължаващия наплив от мигранти, които се опитват да достигнат до Западна Европа.
Гърция твърди, че заради затегнатият контрол по границите на няколко балкански страни, над 22 хиляди души са блокирани на нейна територия, като до края на месец март броят им може да скочи на 70 хиляди.
Междувременно германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Европа не трябва да допусне Гърция да изпадне в хаос, заради различията между отделните страни-членки на ЕС за справяне с бежанската криза. Поредният опит за намиране на изход е насрочен за седми март, когато лидерите на ЕС ще се срещнат с Турция, в търсене на окончателно решение на проблема.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани