Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министърът на отбраната Николай Ненчев: Координацията на съвместните действия между въоръжените сили и МВР е на много високо ниво

[post-views]
Министърът на отбраната Николай Ненчев: Координацията на съвместните действия между въоръжените сили и МВР е на много високо ниво

voenni-policiq-granica-uchenieМинистърът на отбраната Николай Ненчев посети района на ГКПП – Кулата, за да провери координацията и готовността за съвместни действия при засилен миграционен натиск между военни формирования на Българската армия и структури на МВР. 
„Убедих се на място, че има много добра координация. И в момента се извършват съвместни действия – тренировки и обучения между въоръжените сили и жандармерията. Работим изключително добре също с местната власт и с Гранична полиция“, каза министър Ненчев пред представители на медиите. Той разясни, че противодействието при евентуално придвижване на бежански поток към България е определено със съответните разработени планове и инструкции по съвместно патрулиране, наблюдателна система, събиране на информация. 
Министър Ненчев посочи, че има готовност в съвместните действия да се включат около 650-700 военнослужещи, като техният брой може да нарасне при необходимост. Има готовност и за разполагане на преградни съоръжения, но засега ситуацията не го налага.
„Оценявам високо усилията на военнослужещите, които работят денонощно и им благодаря за добрата организация и изключителния труд, който полагат“, каза министърът на отбраната. 
По-рано днес в района на военно формирование 26 400 – Благоевград се проведе тактико-специална подготовка в изпълнение на „Програмата за подготовка за участие на военните формирования от Сухопътните войски по поддръжка на органите на МВР за охрана на държавната граница на Република България с Република Гърция“. В нея взеха участие военнослужещите от формированието и представители на Национална служба „Жандармерия“. Те бяха обучавани за действия по овладяване на безредици, тактически строеве за контрол на тълпата с цел възстановяване на обществения ред и др.

Най-ново

Единична публикация

Избрани