Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Променихме тренировките и има резултат

[post-views]
Променихме тренировките и има резултат

Може би изненадващо за мнозина България се представи отлично на завършилия в столицата преди десетина дни авторитетен международен боксов турнир „Странджа“. Националите ни приключиха турнира с 3 титли (на Станимира Петрова, Даниел Асенов и Петър Белберов) , 4 сребърни медала (на Тинко Банабаков, Душко Благовестов,  Симеон Чамов    и КристиянДимитров) и 3 бронзови (на Габриела Димитрова, Светлана Каменова и Николай Коев).
Станимира Петрова пък бе определена за най-добър боксьор при жените. Това е неин втори трофей, след като труимфира с купата и през 2015 г. Подгласнички на Петрова станаха Нушка Фонтийн (Хол) и Татяна Зражевская от Русия.
При мъжете за №1 бе определен европейският и световен шампион Евгени Тишченко от Русия, а българският първенец Даниел Асенов остана на второ място. Трети е Букса Дорин от Молдова. Първата отборна купа на „Странджа“ спечели тимът на Русия. За да коментира българското представяне, поканихме помощник-треньора на държавния тим Палми Ранчев, който сподели за „БА“:

joel-arate „Трудно е да се предвиди, кой ще се класира и какво ще се случи на олимпийските игри в Рио де Жанейро. Трябва обаче да кажем, че представянето на „Странджа“ наистина бе добро и нашите състезатели играят много по-добре отпреди. Има сериозен напредък в последните няколко месеца. Променихме някои неща в подготовката с новия треньор – кубинеца Солер. С него имаме общи представи за бокса. Преди губехме на ден по час и половина в игра на футбол. Сега няма такова нещо. Сутрин и вечер се занимаваме единствено 
и само с бокс. А това си казва думата и технически боксьорите са в много по-добро състояние. 

Наистина е трудно да се променят навици, градени за пет-шест години само за няколко месеца. Кубинецът иска да промени много неща в техническо и тактическо отношение, но ще трябва време за това. Навиците няма как да се променят изведнъж. Ала видяхме, че на „Странджа“ боксьорите ни играха модерен бокс. Този турнир „Странджа“ бе по-силен от Европейско първенство, тъй като всички участници бяха или медалисти от континентални надпревари, или от световни първенства. Става дума за състезатели от всички континенти, които развиват бокс на високо ниво. 
Наистина преди турнира нямах големи очаквания, защото например на световното първенство в Доха имахме само една победа. А първенството на планетата беше толкова близко и като видях, че идват 

300 боксьори от 40 държави

определено имаше голяма доза скептицизъм. Но пък се оказа, че не е така. Нашите състезатели показаха на фона на един много силен бокс, че са съизмерими с най-добрите“.KBA_1350

Палми Ранчев признава, че промяната в начина на игра на родните боксьори е свързана с техниката: „Боксът е технически спорт. Успехите на родните боксьори на последния турнир са свързани именно с промяна в техниката. Досега наблягахме на общата физическа подготовка. Бягане, фитнес и сякаш боксът беше на последно място. Ляв, десен и това беше. Елементарен бокс. Сега пък се преподава по-сложен бокс на всяка тренировка и вече се вижда, че състезателите ни започват да се ориентират правилно как да действат срещу по-силни противници на трите дистанции – далечна, средна и близка. Това означава, че имат техника, имат култура и на трите дистанции. 

Има голям прогрес в близкия бой

за разлика отпреди. Неслучайно наричат близкия бой висшето образование в нашия спорт. Когато дадеш силно оръжие на боксьора, каквото представлява добрата техника, той се чувства по-спокоен на ринга. Може би затова сега всички казваха, че нашите боксьори са имали по-голямо самочувствие. Когато се изправиш срещу една стена, образно казано, техниката ти помага да търсиш пролуки, за да я повалиш“, допълни Ранчев.

„Наистина ще трябва да отличим добре представилите се състезатели. Най-добре на ринга изглеждаше Станимира Петрова, която е световна шампионка до 52 килограма. Интересното при нея бе, че тя стартира зле турнира, но започна да гради от мач на мач и на финала беше просто безапелационна. Станимира показа класата си и потвърди, че наистина заслужава световната титла. Определено след видяното в „Универсиада“ имаме основание да очакваме и олимпийски медал от Петрова.

KBA_1435Задължително трябва да отбележим представянето на Даниел Асенов. Той игра четири мача, и то само с континентални шампиони и с медалисти от световни първенства. Той също беше безапелационен. И той, както и Станимира, игра най-добре на финала. Ето това е турнирен състезател, готов да печели трудни надпревари. Страхотен е, а е само на 18 години. Ние 

такъв българин не сме имали

Асенов тръгва срещу противника с единствената идея, че победата е негова. Даниел е господар на ринга и за него няма значение, че срещу него стои медалист от планетарен шампионат или световен вицешампион.

Не дава шанс на противниците за победа. Имаше един мач с представител на Казахстан, който водеше до средата на втория рунд. Нашият му вкара два бързи ъперкъта и в третия го отнесе направо. Асенов прости смазва останалите и с психика.

Наблюдаваме огромно израстване и в тежката категория от страна на Петър Белберов. Имали сме Кубрат Пулев, Петър Стоименов, Свилен Русинов… сега отново имаме значим боксьор. Той участва за четвърти път, ала за първи път печели „Странджа“. Петър Белберов доказа особено в полуфинала с англичанина Фрейзър, който е шампион на Европейския съюз, че България отново може да разчита на тежката категория. И то категорично го доказа.

Към тях може да добавим Тинко Балабаков в категория до 49 килограма, Душко Благовестов, който бе ощетен на финала. Похвала и добри думи заслужават и останалите ни национали. С повечето от тях се работи целенасочено от години за участие на олимпийски игри и се надяваме да имаме резултати. С идването на кубинския треньор се коригираха много грешки в тренировъчния процес. В момента 

работим в правилна посока

и дано да ни стигне времето, за да ги подготвим по най-добрия начин“, завърши Палми Ранчев.

На националите предстои още един турнир в Испания, където трябва да бъдат изчистени още детайли. Следват седем дни за спаринги в Англия, а след това е предвиден лагер в Турция, където ще тренират българите с домакините преди олимпийската квалификация.

В София пък ще има олимпийска квалификация за професионалисти, в която ще участват и трима българи.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани