Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Гладните „лисици“

[post-views]
Гладните „лисици“

ranieri
Раниери е архитекта на чудото “Лестър“
Понеделник вечер. Във Великобритания е по-студено от обичайното за средата на март. На „Кинг Пауър Стедйдиъм“ обаче ври и кипи. Феновете на „лисиците“ се надяват и не спират да мечтаят. За нещо немислимо. За нещо изключително голямо. Да мечтаят за титлата във Висшата английска лига. А мачът с „Нюкасъл“ е може би съдбоносен. Но отборът на Клаудио Раниери победи с 1:0 „свраките“ и върна аванса си от 5 точки пред втория в класирането. Състезателите на „Лестър“ отправиха само един точен изстрел във вратата на Роб Елиът, но той се оказа достатъчен за така ценната победа. Шедьовърът на Шинджи Оказаки, който реализира със задна ножица в 25-ата минута взриви трибуните, а малцината, които са заложили за титла на „лисиците“ вече правят милионерски сметки. Независимо че до края на сезона в Англия има още няколко седмици. 
Дори дебютантът начело на „Нюкасъл“ Рафаел Бенитес, който замени уволнения през миналата седмица Стийв Макларън, не успя да спре устрема на лидерите в първенството.
По целия свят медиите не спират да налагат клишето, че с появата на този „Лестър“ философията на професионалния футбол се променя и играта се връща към позабравената романтика. На фона на баснословните суми, които се хвърлят в „Манчестър Сити“, „Манчестър Юнайтед“, „Челси“ и „ Ливърпул“ пробивът на „бедняците“ от „Лестър“ просто е невероятен. Още повече,че звездата на тима Джейми Варди, който е водещ голмайстор на Острова този сезон, дойде от долните дивизии, където е играл дълги години, тъй като е бил набеден за… безперспективен. Така де – и в Англия бъркат понякога. Не само Христо Бонев може да обяви, че футболист като Матея Кежман не става за „Локомотив“ Сф.
Какъв всъщност е ФК „Лестър Сити“? Просто футболен клуб от град Лестър, който през сезон 07/08 изпадна в Първа лига (третото ниво на английския футбол). Най-голямото постижение на „Лестър“ досега пък е от сезон 1928-29 г., когато завършва на второ място в старата Първа дивизия, клубът е достигал четири пъти финал за „ФА Къп“, но така и не успява да спечели трофея. Отборът е създаден през 1984 като „Лестър Фос“, провеждайки срещите си на „Фос Роу“. Шест години по-късно новият стадион на отбора се казва „Филбер Стрийт“, където „Лестър“ играе в близките 111 години, преди да се премести на сегашното си съоръжение през 2002 г. След изкупуването на клуба от тайландския бизнесмен Вичай Сриваданапраба от сезон 2011-12 името на стадиона се сменя на „Кинг Пауър Стейдиъм“.
През годините в „Лестър“ играха българските национали Радостин Кишишев и Александър Тунчев. И двамата си спомнят с добро престоя при „лисиците“. Тунчев бе в „Лестър“ четири сезона, ала неприятни контузии му попречиха да се изяви по най-добрия начин. През годините през този тим обаче са преминали наистина велики футболисти. А имена като тези на Гари Линекер, Гари Макалистър, знаменитият вратар Гордън Бенкс, Роби Савидж, Роберто Манчини и Емил Хески не се нуждаят от коментар и представяне.
Към днешна дата „Лестър“ най-сериозният фаворит за титлата, тъй като до края има мачове с „Кристъл Палас“, „Саутхемптън“, „Съндерланд“, „Уест Хям“, „Суонзи“, „Манчестър Юнайтед“, „Евертън“ и „Челси“. „Лисиците“ имат 63 точки и водят с 5 пред „Тотнъм“, с 11 пред „Арсенал“ и с 12 пред „Сити“, макар че последните два тима са с по един мач по-малко. Мениджърът Раниери само се усмихва. Хитрият италианец не крие, че в момента участва в най-голямото футболно приключение като наставник, но в никакъв случай не се подава на еуфорията. „Хубаво е, че нашите фенове мечтаят“, казва Раниери. Само толкова. Ако иска да стане шампион до края на сезона „Лестър“ трябва да спечели 20 точки. А само преди година „лисиците“ се бореха да не изпаднат от лигата. leicester-city-jamie-vardy
„Ситуацията след тази победа вече е съвсем различна, защото с 11 точки пред „Арсенал“ и с 12 пред „Сити“ те вече са извън борбата за титлата. Сега битката остава само между „Лестър“ и „Тотнъм“, и това е голямата разлика преди и след мача. Вече съзнанието на играчите на „Лестър“ е насочено само към спечелването на титлата“, заяви Роналд Куман, който води следващия противник на „Лестър“.
Друго мнение обаче има далеч по-голяма тежест. Един от емблематичните мениджъри в историята на футбола – сър Алекс Фъргюсън, заяви, че „Лестър“ ще стане шампион на Англия три кръга преди края на първенството. На 24 април в 35-ия кръг „лисиците“ са домакини на „Суонзи“, а в следващия мач гостуват на „Манчестър Юнайтед“, което според прогнозата на Фърги означава, че „Лестър“ ще дойде на „Олд Трафорд“ като шампион. „Разбира се, че могат да го направят. Вярвам, че ще спечелят титлата три кръга преди края. Впечатлен съм от отбора, който са направили с много малък бюджет. Разполагат с изключителен мениджър като Клаудио Раниери, а също и с играчи като Н`Голо Канте, Джейми Варди и Рияд Махрез“, допълни Фъргюсън.
А когато сър Алекс говори за футбол и… кралицата мълчи. Нали?

 

ПСЖ и новата история на Франция

ZLATAN IBRAHIMOVICH„Пари Сен Жермен“ спечели титлата на Франция за четвърти пореден път и определено влезе в историята на френския футбол. Парижани разбиха с 9:0 „Троа“ в мач от 30-ия кръг на Лига 1 и така на теория няма как да бъдат изместени от върха до края на шампионата. Това е шести шампионски трофей в историята на ПСЖ.
Играчите на Лоран Блан направиха истински празник за феновете си и буквално смазаха последния в класирането. Златан Ибрахимович отбеляза четири гола, три от тях в рамките на само десет минути и по този начин вече има 102 на сметката си за френския тим в шампионатни мачове. Ибра е вкарал тези попадения в едва 115 срещи. Другите голове в този мач бяха дело на Едисон Кавани на два пъти, Хавиер Пасторе, Ариен Рабио и автогол на Матийо Соние. 
Така „Пари Сен Жермен“ събра 77 точки в актива си и вече има 25 преднина от втория Монако. До края на първенството „монегаските“ могат да съберат максимално 24 и така няма как парижани да бъдат изместени от върха. Отборът на Лоран Блан става първият тим в историята на петте големи първенства, който става първенец осем кръга преди края на надпреварата. Освен всичко друго с успеха срещу „Троа“ подобри рекорда за брой голове, отбелязани в един мач от парижани. Предишното им постижение бе отново срещу „Троа“ – 8:2 през сезон 1977/78.
Ибрахимович пък продължава да демонстрира страхотна форма и вече има 27 гола в Лига 1 през този сезон, с което се изравнява с Кристиано Роналдо от „Реал“ Мадрид. Португалецът има същият брой попадения за кралския клуб до момента. Освен това шведът вече има 13 титли в кариерата си. Две с „Аякс“, две с „Ювентус“ (в последствие отнети), три с „Интер“, една с „Барселона“, една с „Милан“ и четири с ПСЖ. През седмицата Златан обяви, че няма да остане в клуба през следващия сезон. Това разкри самият той след спечелването на титлата на Франция за четвърти път. Договорът на шведа изтича в края на настоящия шампионат и към днешна дата Ибра не смята да го подновява. Все пак в типичния си стил Златан заяви, че би останал в тима, ако Айфеловата кула бъде заменена с негова статуя. „Ако го направят, оставам в Париж. За момента няма да съм тук през следващия сезон. Все пак имам още месец и половина в отбора“, каза Ибра пред парижки журналисти.
Има ли нещо, което може да добавим. Любопитно обаче ще бъде да разберем колко добър ще бъде ПСЖ през следващия сезон без шведската си звезда

 

ФИФА разкри далавера за десет милиона

DJANI INFANTINO
Джани Инфантино иска да създаде новя визия на ФИФА.

ФИФА обвини Южна Африка, че е платила подкуп в размер на 10 милиона долара, за да повлияе на гласуването за световното първенство през 2010 година, което е проведе в южноафриканската страна. Ръководството на световната футболна централа е изпратила документи до американските власти, които разследват случая. ФИФА се опитва да сътрудничи на ФБР и обвини мнозина бивши служители, че са прибрали пари нелегално. От централата подчертаха, че основният обвиняем – бившият вицепрезидент Джефри Уеб, е водил живот, неотговарящ на приходите му, въпреки че Уеб се съгласи да върне милиони долари като част от сделка с американското правителство. ФИФА подаде иск за компенсация в съда в Ню Йорк срещу обвинените в участие в корупционни схеми свои бивши служители. От Световната футболна централа изискват обезщетение за „загубените десетки милиони долари“ в резултат от корупционния скандал, разследван от американските и швейцарските власти от лятото на миналата година.

Най-ново

Единична публикация

Избрани