Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Изненадващ ход на Путин

[post-views]
Изненадващ ход на Путин

Руските сили се изтеглят от Сирия

russian_pilot_returns_from_syria
Руски летци приветстват свой колега при завръщането му от Сирия.


В понеделник изненадващо за мнозина руският президент Владимир Путин нареди на военните да започнат изтегляне от Сирия, съобщи Ройтерс. 
Обяснението на Кремъл беше, че руската военна намеса е постигнала целите си. На среща с министрите на отбраната и външните работи Путин нареди изтеглянето да започне от вторник. За сметка на това президентът е поискал от администрацията си Русия да засили ролята си в мирния процес за прекратяване на конфликта в Сирия. 
Русия започна въздушни удари в Сирия на 30 септември 2015 г. по искане на Асад.
Изтеглянето обаче не е напълно. Руските военни пунктове – морският в Тартус и авиационният в Хмеймим, ще продължат да работят в досегашния режим за защита по суша, море и въздух, допълни руският президент. Остават и военни, които ще се занимават с контрола върху спазването на споразумението за прекратяване на огъня. 
Прессекретарят на президента, Дмитрий Песков, добавя от своя страна, че Путин е обсъдил и съгласувал с президента на Сирия Башар Асад решението за извеждане на руските военни сили. Всичко, казано от него на Лавров и на военния министър Шойгу, се знае и от сирийските колеги и президента Асад, изтъква Песков. По думите на Шойгу руските войски са унищожили в Сирия над 2 хиляди бандити, дошли от Русия, в това число и 17 полеви командири

RUSKI KORAB IZTRELVA RAKETA KALIBUR
Руски кораб в Каспийско море изстрелва ракета,,Калибър“ по позиции на,,Ислямска държава“ в Сирия.

Изтеглянето на руските войски няма да отслаби силите на Башар Асад, това заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от Интерфакс. Захарова добави, че основната тема на посещението на американския държавен секретар Джон Кери в Русия през следващата седмица ще бъде именно Сирия. Кери обяви, че се надява да има среща с президента Владимир Путин.
От Кремъл обявиха още в началото, че са информирали за изтеглянето американския президент Барак Обама. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства решението на Русия, като заяви, че този ход допринася за усилията за намиране на мирно решение на сирийския конфликт. А британския външен министър Филип Хамънд нарече изтеглянето на руските сили прекратяване на „избиването на жени“.  
Руските военнокосмически сили ще продължат да нанасят удари в Сирия срещу „Ислямска държава“ и други терористични групировки въпреки частичното изтегляне, заяви зам.-министърът на отбраната Николай Панков, цитиран от РИА „Новости“. „Все още е рано да се говори за победа над тероризма. Руската авиация има задачата да продължи да нанася удари по съоръженията на терористите“, каза Панков. Руските военни инструктори, които съветват сирийската армия, също ще останат в Сирия, добави той. 3M-54E1
Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че решението на Русия да изтегли част от военния си контингент от Сирия, не означава, че Москва е недоволна от позициите на президента Башар Асад. На въпрос, дали има разминаване в позициите на Москва и Дамаск за мирния процес, Песков отговори, че „еднакви мнения няма как да съществуват, но че Русия е за мирно решение на вътрешносирийския проблем“. 
Защо беше взето това изненадващо решение? Отговор даде руският външен министър Сергей Лавров. „Решението ни за частично прекратяване на операцията, която военновъздушните ни сили осъществяваха в Сирия, изхожда от това, че задачите, поставени от президента пред нашите въоръжени сили в Сирия в отговор на молбата на нейния президент – задачи по укрепване на способността на сирийските въоръжени сили да се противопоставят на тероризма, бяха изцяло изпълнени: сирийската армия възстанови своите позиции в ключови направления, а на терористите бе нанесен съществен удар. Решенията, които взе нашият президент, не са за да се харесаме на някой и не за да получим похвала“, каза Лавров, цитиран от РИА Новости. Той подчерта, че Русия изхожда от интересите на сирийския народ, от интересите на близкоизточния регион, както и от мобилизирането на максимална международна подкрепа на борбата с тероризма и е достигнала тези цели. „Заложена е добра основа за движение по всички тези направления: и за нанасяне на окончателно поражение на ИД, „Джебхат на Нусра“ и други терористични организации, и за това хуманитарните проблеми да бъдат решени, и за това политическият процес най-накрая да тръгне, както трябва“, отбеляза първият дипломат на Русия.

Сюрприз за Израел

Решението на руския президент Владимир Путин за изтегляне на войските от Сирия стана неочакван сюрприз за Израел. Тази оценка даде началникът на израелския генерален щаб генерал-лейтенант Гади Айзенкот.
В реч пред депутати от комисията по външни работи и отбрана в Кнесета, Айзенкот заяви, че последните решения на Москва не са докрай разбираеми.
„През септември миналата година нашето разузнаване разполагаше с данни за възможна руска военна намеса в сирийския конфликт. Тогава това ни помогна да се подготвим добре, което не може да се каже за последното решение на Москва. То беше за нас напълно неочаквано“, призна генералът. Той допълни, че координационният център, създаден между Москва и Йерусалим през октомври 2015 г., се е представил успешно досега и ще продължи да функционира и в бъдеще, независимо от съкращаването на руското военно присъствие в Сирия.
Според международни наблюдатели, Израел се надява в близките дни да получи отговор на въпроса какво точно е накарало Путин да напусне Сирия. Във вторник вечерта в Москва пристигна израелският президент Реувен Ривлин. Макар визитата да е била планирана по-рано, от нея се очакват важни подробности. „Необходима е координация на действията между Израел и Русия в нашия сложен близкоизточен регион“, заяви Ривлин след пристигането си в Москва.
„Поведението на Путин в Сирия може да се определи с термина „мини-макс – с минимални усилия да се опиташ да извлечеш максимална полза от ситуацията“, посочва бившият депутат от Кнесета полковникът от запаса Дорон Авитал. „Путин разбира, че повече от това не може да постигне в Сирия и по-нататъшните му действия там само може да му навредят, както и че сега е най-подходящото време за диалог със Запада“, смята той. Според Авитал, който е бивш командир на израелските спецсили, терористичните групировки, действащи в Сирия, ще се опитат да укрепят положението си след изтеглянето на руснаците. От една страна, това ще увеличи работата на израелското разузнаване, а от друга – фактически развързва ръцете на военните, които ще могат да действат, без да се съобразяват с Москва, изтъква военният експерт.

Първите Су-34 се върнаха 

Su-34_aviobomba_560kg
Су-34 извършва бомбардировка с 560-килограмови бомби.
Първата група руски изтребители-бомбардировачи Су-34, които участваха в операцията в Сирия, се завърнаха в авиобазата край Воронеж. От руското министерство на отбраната съобщиха, че преди кацането „самолетите са преминали над летището в параден въздушен строй на малка височина“. Не се уточнява колко изтребители-бомбардировачи са се завърнали в Русия. В операцията в Сирия участваха шест Су-34, уточни Би Би Си.
Самолетите излетели от руската база Хмеймим в Сирия във вторник сутринта. Връщането им е свързано с решението на руския президент Владимир Путин да изтегли от Сирия основната част от разположената там военна групировка с аргумента, че вече е изпълнила всички поставени задачи. Съществуват мнения, че този ход може да е опит за натиск от Москва над сирийските власти. Кремъл обаче отрича да има подобни мотиви.
От руското министерство на отбраната заявиха, че останалият в Сирия контингент ще продължи ударите по позициите на местните ислямисти. Освен това Русия няма да изтегля от Сирия своите средства за противовъздушна отбрана.        

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани