Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Комисия се захваща с контрол над допинга

[post-views]
Комисия се захваща  с контрол над допинга


dopingПрез миналата седмица светът и България бяха разтърсени от няколко сериозни допинг- скандала, а Международната антидопингова агенция (WADA) обеща да стартира разследване за систематично приемане на допинг не само в леката атлетика и Русия, а и в много други спортове и страни. Разследването трябва да бъде насочено към проблемите в цял свят, след като в последните месеци със забранени вещества изгоряха редица състезатели от различни дисциплини. В специално изявление президентът на организацията Крейг Рийди заяви, че WADA е отворена към провеждането на повече и по-мащабни разследвания, но също така добави, че се нуждае от допълнителни доказателства и значително по-голям бюджет.
Светът пък още тъжи по „изгорялата“ с уж невинно лекарство суперзвезда на тениса Мария Шарапова, а у нас дойде като леден душ вестта, че многократната шампионка по лека атлетика в параолимпийските дисциплини Стела Енева също е била уличена в употреба на непозволени медикаменти. Министърът на младежта и спорта Красен Кралев отказа да коментира тази новина с мотив, че трябва да се получат официалните документи от WADA и съответната международна федерация.
Кралев обаче напомни, че борбата с допинга ще мине на ново ниво и спортистите трябва да знаят това. Нещо повече – през седмицата държавата се захвана много сериозно с темата, а в спортното министерство бе сформирана нарочна комисия като превенция преди летните олимпийски игри в Рио по-късно тази година.
„Многократно съм предупреждавал нашите спортисти, че контролът от първи януари ще бъде много жесток. На всички нива. Трябва да бъдем много внимателни. Ние сме предупредили федерациите, като своевременно им бяха представени актуалните списъци със забранените препарати и е обърнато особено внимание на тези, които са нови от тази година. Видяхте какво се случи с Шарапова, но от този препарат пострадаха още дузина атлети от много високо ниво. Нашите състезатели трябва да бъдат изключително внимателни какво взимат и най-вече тези, които имат квоти и се готвят за олимпийските игри в Бразилия. За много голямо съжаление повечето от треньорите не ползват услугите на лекар, когато изработват схемата за възстановяване на състезателите си. Това е изключително порочна практика, която води до големи проблеми след това. Тази практика крие много рискове. Същата грешка допуснаха във федерацията по вдигане на тежести. Скандалът, заради който щангистите няма да участват на олимпиадата, се дължи до голяма степен на факта, че треньорите не бяха се консултирали с лекар. Ако беше проверена предварително хранителната добавка, нямаше да се стигне до скандал. Затова към днешна дата не мога да кажа, че не съм притеснен. Имаме много добри специалисти и нека внимателно да проверяват всички медикаменти, които използват за възстановяване“, коментира Кралев.
През седмицата беше създадена нарочна комисия, която ще консултира олимпийския тим на България за Рио. Тази комисия ще изисква и ще се запознава със схемите за възстановяване на всички олимпийци. В комисията са включени най-добрите български медици, специалисти в тази област. Те ще консултират националните отбори по бокс, борба, художествена гимнастика, спортна стрелба и така от министерството ще се опитат да минимизират всички рискове на елитните ни спортисти. Много е вероятно съществуването на комисията да продължи и след игрите в Рио.

Кирил Александров

 

Над 330 деца в IV Олимпийски младежки зимен фест в Банскоolimpiski fest Bansko

Банско е домакин на четвъртото издание на Олимпийския младежки олимпийски фестивал. Най-прогресиращият в Източна Европа зимен център предложи отлични условия и остави незабравими спомени у децата, които в продължение на три дни премериха сили в четири спорта: сноуборд, алпийски ски, ски-бягане и биатлон. Ски-бегачите се оказаха и най-многобройни като участници. 
Над 90 състезатели застанаха на старт в комплекса на Бъндеришка поляна, като номер 1 по масовост и успехи, както бе в биатлона, бе отборът на Сапарева баня. 
Воденият от ентусиазирания треньор Райко Пенев тим спечели 5 от шестте възможни титли и отново – както миналата година – си тръгна с най-много отличия.
В алпийските ски четирите златни медала бяха спечелени от представители на четири различни ски-клуба: Банско, Пампорово, Юлен и Осогово. В сноуборда обаче превъзходството на СК Спорт екстрийм бе пълно и те грабнаха всички титли.

 

ВСК „Спартан“ с успех в международна надпревара 


SPARTANСлед гостуването в Сърбия с отбора по тенис на маса през януари и завоюваната победа там ред беше ВСК „Спартан“ да бъде домакин  за двустранна среща по тенис на маса. Прекрасните условия на „СПОРТНА СОФИЯ 2000“ в район Възраждане, стройната организация и променената схема за игра накараха гостите от Сърбия да останат много доволни.
Отборите от по 8 състезатели бяха разпределени в схема от 16 души. За да няма в първите срещи състезатели от една и съща държава, българските момичета и момчета бяха чрез жребий поставени на нечетните места а сърбите на четните.
Игра се 3 от 5 гейма. Този път Събина Радина не срещна никакви проблеми,  спечели и 4-те си мача с по 3 : 0. Във втората си среща тя срещна финалиста от Димитровград и не му остави никакви надежди, побеждавайки го на 3,2 и на 5 точки. Ива Петрова, поставена като наша 2-ра ракета, имаше по-трудна задача, като бе затруднена от първата ракета на сърбите. Но и тя показа характер и в 5-ия гейм от 8 : 5 за сръбкинята спечели своя мач с 3 : 2 гейма.Тези две момичета стигнаха до финала и по този начин завоюваха първото и второто място в турнира, а първата и втората ракета на Сърбия взеха 3-о и 4-о място.
От мъжете с добро представяне се поздравиха о.з. капитан Васил Цветков и ст. сержант Краси Митев, завоювали съответно 7-о и 8-о място.

О.з полковник Боян Алексиев

 

Петър Стойчев разби ледоветеPETYR STOJCHEV

Многократният носител на Световната купа по плувен маратон Петър Стойчев стана световен шампион по плуване в ледени води в дисциплината 400 м свободен стил, а на 200 метра завоюва бронзов медал. Това се случи в руския град Тюмен при температура на водата около 0 градуса, а на въздуха – минус 11.
„По време на самото плуване не беше никак приятно, но победата те кара да се чувстваш добре и осмисля това, което правиш. Участието ми в Тюмен беше една моя идея, едно предизвикателство, в което исках да се впусна и да разбера наистина какъв е този вид плуване. Щастлив съм, че успях да спечеля точно на световното в Русия. Плуването, което аз съм практикувал, и това в ледени води въобще нямат допирни точки. Няма нищо общо с плувните маратони, откъдето хората ме познават. Дистанциите са много по-кратки, най-дългата в Тюмен например бе 450 метра. Температурата на водата, за съжаление, този път бе доста ниска – около минус 0,4 градуса, така че беше едно наистина много тежко състезание, от което не си спомням почти нищо. Причината за това е големият студов шок. След може би първата минута след старта чувствителността в ръцете и ходилата на краката ми изцяло изчезна. Не усещах дали при докосването на стената правилно се обръщам. Сигурно съм допуснал някои грешки, но съм радостен, че успях да спечеля. Няма по-специална подготовка. Тренирах в София, а в Тюмен разчитах само на самоконтрол и желанието ми за победа“, заяви пред „БА“ Стойчев, който ще участва на следващото световно първенство в ледени води в Естония след две години.
„Аз винаги съм казвал, че постигната цел не е цел. Но преплуването на Ламанша беше много по-тежко състезание“, заяви Петър Стойчев, който до две седмици ще обяви нов проект с неговото участие. „Имайте търпение. До края на март ще има интересни новини“, завърши великият плувец.

Най-ново

Единична публикация

Избрани