Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Трибуналът в Хага призна Караджич за виновен в геноцид

[post-views]
Трибуналът в Хага призна Караджич за виновен в геноцид

Международният криминален съд в  Хага осъди на 40 години затвор бившия лидер на босненските сърби Радован Караджич, след като го призна за виновен в геноцид и военни престъпления по време на гражданската война в бивша Югославия. Делото срещу Караджич се смята за един от най-важните военни процеси от Втората световна война насам.
70-годишният бивш лидер на босненските сърби Радован Караджич беше признат за виновен по 10 от всичките 11 обвинения срещу него, включително и за клането на повече от 8000 босненски мюсюлмани в град Сребреница.
Караджич беше признат за виновен и във военни престъпления и престъпленията срещу човечеството, извършени от командваните от него сили по време на гражданската война в Босна и Херцеговина в периода 1992-1995 г.
Бившият президент на република Сръбска е най-високопоставеният политик от балканския конфликт, който ще получи присъда, след като през 2006 г. бившият югопрезидент Слободан Милошевич почина в затвора докато течеше делото му.
Малко преди да му бъде прочете присъдата, в интервю за сръбски вестник Радован Караджич омаловажи извършваните от неговите сили зверства и заяви, че не се чувства виновен.
Припомням, че Караджич се укриваше в продължение на 13 години, преди да бъде арестуван в Белград през 2008 г.
Обявяването на неговата присъда идва дни след като бяха отбелязани 20 години от приключването на най-голяма обсада в съвременната европейска история – тази на Сараево.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани