Информационен център на Министерство на oтбраната

Премиерът Бойко Борисов : Няма как да интегрираме терористи!

Boiko BorisovНяма как да интегрираме терористи, каза премиерът Бойко Борисов по повод атентатите в Брюксел.


Европа харчи милиарди за тези хора, съвет след съвет, мерки срещу мерки, само и само за да бъдат добре. Няма някъде така да са интегрирани, няма някъде в света така да се грижат за тези хора, посочи той в емоционално изявление, в което изрази възмущението си от зловещите терористични актове. И да ни ударят в сърцето на Европа по този начин не е честно, добави министър-председателят, имайки предвид възможността извършителите на атентатите да са хора, които са приети добре в белгийската столица, но отказват да се интегрират и водят своя война срещу съвременната цивилизация.


Според него случилото се в Брюксел е абсолютен провал на външната политика на много държави. Германският канцлер Меркел е била критикувана и преди за твърде отворената си политика спрямо всички, имигранти, представящи се за бежанци и масово нахлуващи на територията на Европа, заявявайки, че крайната им цел е Германия. . Всички й се сърдехме, че е толкова хуманна към тези хора, каза Борисов. Видно е, че няма как да интегрираме терористи. Това, което се е случило в арабския свят, е разгневило много хора, заяви той. Политики не можем да преосмисляме, всички си дадохме и парите, и териториите, за да може тези хора да живеят по-добре. Не е честно, каза Борисов, визирайки огромната хуманитарна подкрепа, оказвана от всички държави в ЕС на пристигащите от Близкия Изток мигранти. Преди дни, в отговор на депутатско питане, премиерът отговори писмено, че в резултат на полицейски действия вече сме експулсирали 56 лица, представляващи евентуална заплаха за националната сигурност. 


В официално изявление, разпространено от правителствената пресслужба, Борисов остро и решително осъжда бруталните терористични атаки в Брюксел. България застава редом до Белгия в знак на солидарност срещу тероризма, се казва в изявлението.


Брюксел не е просто белгийската столица. Това е столицата на обединена Европа. Това е сърцето на една общност, към която България принадлежи. Днес повече отвсякога всички европейци трябва да покажем на целия свят, че няма да позволим на тероризма да разруши нашата цивилизация. Знам, че ще го направим по най-убедителен начин, защото това е част от нашите общи ценности, от нашия общ морал и култура, посочва българският министър-председател. Искам да уверя приятелския белгийски народ и неговото правителство, че България е заедно с тях в този труден момент и могат да разчитат на всяка възможна наша подкрепа и солидарност. Изразявам най-дълбоки съболезнования на семействата на загиналите и пожелания за бързо възстановяване на пострадалите, завършва изявлението на министър-председателя.

Държавният глава осъди атентатите

Rosen PlevnelievРепублика България остро осъжда тези актове на насилие. Подобни прояви, насочени срещу мирни граждани, не могат да бъдат оправдани по никакъв начин, се казва в съболезнователна телеграма на президента Росен Плевнелиев до белгийския крал Филип.
Новината за терористичните актове на летище „Завентем“ и метрото в Брюксел, довели до убийството на невинни граждани и десетки ранени, дълбоко ме потресе и наскърби, посочва нашият държавен глава. От името на българския народ и от мое име приемете най-искрени съболезнования към семействата и близките на загиналите. В този тежък момент бих искал да изразя нашата съпричастност и съчувствие и да пожелая бързо възстановяване на пострадалите, написа президентът Росен Плевнелиев до краля на Белгия.
В своя нарочна декларация Народното събрание осъди терористичните актове в белгийската столица и изрази съпричастността на българския към белгийския народ. 

Институциите са в готовност

Мащабно антитерористично учение, планирано преди два месеца, се проведе в столицата с участие на сили на МВР, МОRumqna Bychvarova и всички други институции, които по план имат готовност за предотвратяване на терористични акции и ликвидиране на евентуални последици от тях. Учението стартира в района на НДК и продължи в метростанция „Константин Величков“. То показа много добрата подготовка на силите за противодействие на тероризма.    
По-рано във вторник се проведе заседание на Националния оперативен щаб по сигурността и миграцията, свикано от вицепремиера Румяна Бъчварова. В него взеха участие премиерът Бойко Борисов, министрите на отбраната Николай Ненчев, на външните работи Даниел Митов, на транспорта и съобщенията Ивайло Московски, на здравеопазването Петър Москов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, председателите на ДАНС, ДАР, началникът на  служба „Военна информация“, представител на Националния контратерористичен център и началникът на кабинета на  президента Росен Плевнелиев Деяна Костадинова.
„Констатирахме, че в сегашната ситуация съществува риск от терористична заплаха, но конкретни заплахи по отношение на нашата страна не съществуват към момента“, подчерта вицепремиерът Бъчварова.  Националният оперативен щаб изготви указания към институциите, които включват мерки за активизиране на дейността по събиране, оценка, анализ и обмен на информация по конкретни заплахи и средата на сигурност, усилване на охраната на отделни стратегически обекти, масови мероприятия или отделни сгради и съоръжения с масово пребиваване на  хора, извършване на подготовка за прилагане на допълнителни специфични мерки за сигурност в зависимост от степента и характера на риска. 
По всички гранични пунктове е въведен 100-процентов контрол, включително и по тези, които са на вътрешни граници на ЕС. Незабавно са инструктирани всички охранителни фирми за повишаване на вниманието и готовността за реакция при опасност от тероризъм.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top