Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Барак Обама в Хавана: Как си, Куба?

[post-views]
Барак Обама в Хавана: Как си, Куба?

„Това е историческа визита и историческа възможност“, заяви президентът на САЩ Барак Обама пред служители на посолството на САЩ в Хавана. Той припомни за първото посещение на американски президент в Куба, това на Келвин Кулидж през 1928 г. Тогава „президентът Кулидж дошъл на борда на боен кораб и му трябвали три дни, за да стигне дотук. На мен трябваха само три часа“, добави Обама. Преди 88 години, през януари 1928 г., тогавашния президент  на САЩ Келвин Кулидж посещава Панамериканската конференция, която се провежда в Хавана.  

obama Президентският самолет „Еър форс уан“ („Боинг 747-200“) се приземи на международното летище „Хосе Марти“ в кубинската столица Хавана в 16.18 ч. местно време (20.18 ч. по Гринуич) в неделя вечер. Обама е придружаван от първата дама Мишел Обама, двете им дъщери, Саша и Малия и майката на Мишел Обама, Мариан Робинсън. „Как си, Куба?“ написа Обама на испански в Туитър, секунди след кацането на самолета в Хавана, предаде Франс прес. „Току-що кацнах, нямам търпение да се срещна и да чуя кубинците“, добави той. Усмихнат, президентът 

слезе по стълбичката под проливен дъжд

държейки чадър, заедно със съпругата си, последвани от Малия и Саша. Семейство Обама беше посрещнато на летището от кубинския външен министър Бруно Родригес и други официални лица. Първата дама получи букет от бели цветя, а дъщерите й – розови цветя. Обама и семейството му се разходиха пеша, под непреставащия дъжд в историческия център на Хавана. Те посетиха Оръжейния площад и други исторически сгради, сред които катедралата на Хавана, където се срещнаха с кардинал Хайме Ортега, един от радетелите на сближаването между Куба и САЩ. Развяващите се американски флагове, ремонтираните пътища и прясно боядисаните колониални сгради в Хавана са само един от примерите за възраждащия се оптимизъм на Куба на фона на историческото посещение на президента на САЩ. 

Големи тълпи приветстваха Обама пред катедралата. Президентът се спря няколко пъти, за да се ръкува и да помаха на събралите се. Обама и семейството му вечеряха в частния ресторант „Сан Кристобал“ в оживен работнически квартал.

Барак Обама заяви, че е дошъл в Куба, за да погребе последните останки от епохата на Студената война за Америка и да подаде другарска ръка на кубинския народ.

Неговата тридневна историческа визита на Острова започна официалнo в понеделник и е кулминация на процеса на сближаване между САЩ и Куба, който започна преди повече от година. 
„Промяната в Куба ще се случи и мисля, че Раул Кастро разбира това, каза Обама малко след пристигането си. Мисля, че е много важно за Съединените щати да не гледат на себе си като агенти и промяната тук, а по-скоро да я окуражават и подпомагат, допълни той пред Ей Би Си. „Искаме да гарантираме, че каквито и промени да станат, ще увеличат правата на кубинците, каза Обама.

Според Белия дом посещението на Обама е стъпка напред в подобряването на живота на кубинците, пострадали заради американското ембарго, наложено още през 1962 г. Политиката на Обама в частност е фокусирана върху растежа на малкия, но постепенно увеличаващ се частен сектор в Куба чрез мерки като разрешаване на продажбата на оборудване за селското стопанство и строителния сектор.

Преди срещата с кубинския президент Раул Кастро Обама 

положи венец 
на Площада 
на революцията

пред мемориала на героя за независимостта на Куба от Испания през 19-и век, поета и журналист Хосе Марти. „Голяма чест е да отдам почит на Хосе Марти, който даде живота си за независимостта на родината си.Неговата страст към свободата и самоопределението продължава да е жива в кубинския народ днес“, написа Обама в книгата за гости.

Двамата президенти се срещнаха в Двореца на революцията в Хавана, където заседава кубинският парламент. Преди началото на срещата Обама и Кастро се ръкуваха и позираха усмихнати пред камерите на журналистите пред Двореца на революцията. Военен оркестър изсвири химните на Куба и САЩ. След това двамата лидери приеха парада на кубинска почетна гвардия, преди да продължат разговорите си на закрити врата. В делегацията на САЩ са държавният секретар Джон Кери, съветникът за националната сигурност Сюзан Райс и други високопоставени лица. Лидерите говориха след продължила часове среща в Двореца на революцията в Хавана.

Обама разказа на Раул Кастро за приятната разходка със семейството му из старата част на Хавана, където им превеждала голямата му дъщеря Малия.Bara Obama
В интервю за тв канала ABC News Обама каза, че не знае дали някога ще се срещне с Фидел Кастро, но ако това стане, би се радвал. „Ако здравето му е достатъчно добро, ще се радвам да се срещнем“, заяви гостът, подчертавайки, че това ще е знак, че е затворена глава от историята на Студената война.

Това е трета среща между двамата лидери от обявяването на сближаването на страните им в края на 2014 г. Предишните срещи бяха през април 2015 г. на срещата на върха на двете Америки в Панама и през септември м.г. на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

По време на съвместната прескоференция с Обама Раул Кастро с остър тон отрече в страната да има дългогодишни политически затворници на журналистически въпрос. Той поиска да му бъдат цитирани конкретни имена и заяви, че Куба „отрича схващането, че тези затворници са политически затворници“, а са престъпници, които са нарушили законите на страна. Но според правозащитни организации в момента Куба държи десетки политически затворници.

Обама се обърна директно към кубинците с 

финална реч в Националния театър

в Хавана. „Нашите внуци ще гледат на периода на изолация като отклонение в дългата история на близкото ни приятелство“, каза той. Президентът отправи посланието, че Куба сама е представена пред избора да промени устройството си от авторитарна в отворена държава. Речта му се излъчваше на живо по държавната телевизия на Куба.

Oбама говори за политическите свободи, свободата на изразяване и религия. Той настоя за икономически и политически реформи в държавата, която все още има еднопартийно управление.

„Гласоподавателите трябва да могат да избират правителствата си на свободни и демократични избори. Не всеки е съгласен с мен за това, не всеки е съгласен с американците по тези въпроси, но вярвам, че това са универсални човешки права Вярвам, че гражданите трябва да бъдат свободни да казват каквото мислят без страх, да се организират и да критикуват правителството си, както и да протестират мирно“, заяви Обама.

obama +2Бурни аплодисменти посрещнаха призива му да падне дългогодишното ембарго срещу Куба, което само Конгресът на САЩ може да премахне. Конгресът, който е управляван от републиканците, до момента отхвърля тези призиви на президента. 

Въпреки историческата визита наблюдателите подчертават, че основните проблеми остават  – продължаващото американско ембарго и различията в гледните точки за човешките права на двете държави.

Визитата на американския президент отмени друго историческо посещение – на легендарните „Ролинг Стоунс“. Те трябваше да имат безплатен концерт в Хавана на 20 март, но драконовските мерки за сигурност го отложиха с пет дни, т.е. за днес. Мик Джагър и компания се пошегуваха, че президентът Обама ще подгрее публиката за тях.
Подготовката за концерта е с невиждани за кубинците мащаби. За шоуто е изпратена над 500 тона техника, над 200 души строят огромната сцена, а 10 огромни екрана са разположени около спортния комплекс, където ще свирят „Ролинг Стоунс“. 

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани