Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Варвари окървавиха Брюксел

[post-views]
Варвари окървавиха Брюксел

Belgiq atentatНай-малко 31 души загинаха, а над 280 са ранени в резултат от трите взрива, които разтърсиха във вторник белгийската столица Брюксел, съобщиха Ройтерс и Гардиън. Близо 60 от пострадалите са с опасност за живота. 11 души загубиха живота си,  135 са ранени на летище „Завентен“, а 20 други загинаха при експлозия на метростанция „Маалбек“, уточни Ройтерс. Кметът на Брюксел Иван Майер съобщи, че броят на ранените е нараснал до 106 души. 17 от тях са в критично състояние. Един от пострадалите е словенски дипломат, допълни Скайнюз. 


Взривовете на летище „Завентем“ избухнаха в залата за заминаващи пътници около 9 часа. Телевизии разпространиха кадри, на които се виждаше как от сградата на терминала се извива димен стълб. Районът беше отцепен. 


Белгийската прокуратура съобщи, че става въпрос за терористичен акт, извършен от атентатор-самоубиец. Предполага се, че вторият взрив на летището е дошъл от кола-бомба. Свидетели, цитирани от „Льо Соар“, разказаха, че първо е имало стрелба с автоматично оръжие, после някой извикал нещо на арабски, а после отекнали двете експлозии. Единият взрив е избухнал до гишетата за чекиране на „Америкън Еърлайнс“. А втората експлозия е станала в салона за чартърните полети. По информация на белгийска телевизия – силите за сигурност са намерили невзривен шахидски пояс с експлозиви. Открит е и автомат „Калашников“. Лекари съобщиха, че избухналите взривни устройства са били пълни с пирони, за да нанесат по-големи поражения.  


Малко преди 10.30 ч. взрив избухна на метростанция „Маалбек“ в Брюкселbriuksel. Първоначално белгийските медии съобщиха, че е имало експлозии на три от централните станции на метрото в Брюксел. От управлението на подземната железница обаче обявиха, че експлозията е избухнала само на станция „Маалбек“, която е на около 300 метра от сградите на Европейската комисия, Съвета на ЕС и Европейския съвет. 


Взривът става, докато влакът с 3 вагона е потеглял от станцията. Експлозията е засегнала най-много средния вагон.


Отговорност за атаките пое групировката ДАЕШ. Властите в Брюксел разпространиха снимки, на които се вижда, че предполагаемите терористи имат ръкавица на една от ръцете си. Заподозрян беше и мъж в бяло яке, на снимките до другите двама, който беше обявен за издирване.

Варвари окървавиха… 


Мъжете с ръкавиците бяха идентифицирани от полицията като братята Халид и Брахим Ел Бакрауи, известни с криминалното си минало. Според властите третият заподозрян е издирваният джихадист Наджим Лаакрауи. Четвъртият заподозрян – мъжът с бялото яке, е избягал, без да детонира експлозивите си. 
Жертвите бяха почетени в сряда с мълчание, а Белгия обяви тридневен траур. Спрян беше целият обществен транспорт в Брюксел до второ нареждане. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани