Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

svetlozar_stoianovЮгозападният университет „Неофит Рилски“ в Благоевград въвежда допълнителни часове по писмена и говорна култура на студентите си. Причината е, че все повече от студентите са неграмотни. Допускат всякакъв тип грешки – не зачитат запетайки, не знаят кога се пише главна и малка буква, пълен и кратък определителен член, полуслято, разделно и слято писане, употребата на точка и съкращаване на думи.
Но това, да речем, не е толкова страшно. Защото ЮЗУ е вторият в страната, който въвежда такава дисциплина. Във Великотърновския университет тя отдавна е задължителна, защото зрелостниците, които влизат в университетите, масово не знаят елементарни граматически правила. Но и това не е толкова страшно. Преподавателите в редица български вузове се жалват, че настоящите първокурсници са отчайващо неподготвени. Има случаи, когато биват скъсани 94% от явилите се, а т. нар. „студенти“ допускат 75 грешки в 10-ина изречения.
Това, че новата дисциплина ще бъде свободно избираема, също не е толкова страшно. 
Страшното е, че по английски език студентите се справят много по-добре, отколкото по български, след като са издържали приемния изпит по чужд език, а той никак не е лек.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Виж още

Избрани