Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ и Русия ускоряват мирния процес в Сирия

[post-views]
САЩ и Русия ускоряват мирния процес в Сирия

keri-putinСАЩ и Русия обещаха да използват политическо си влияние върху враждуващите в страни в Сирия, за да ускорят  мирния процес. Ангажиментът беше поет след 4-часова среща между държавния секретар на САЩ Джон Кери  и руския президент Владимир Путин в Москва.
САЩ и Русия искат още до месец август Сирия да има нова конституция. Вашингтон е убеден, че само Москва може да убеди Дамаск  да направи отстъпки.
Желанието на двете супер сили със сигурност ще влее нова енергия на продължаващите от две седмици мирни преговори в Женева. Подобна надежда изрази мирният пратеник на ООН за Сирия Стефан Де Мистура.
Никой не очаква преговорите да доведат до бързи резултати, затова крайният им срок беше удължен до края на април. Достатъчно време двете страни да водят консултации, а САЩ и Русия да използват влиянието си за удържане на крехкото примирие в страната. Отделно докато текат преговорите враждуващите страни, като знак на добра воля, ще разменят военнопленници и най-важното –  ще  държат отворени хуманитарните конвои. Разбира се кулминацията на мирния процес ще бъде когато двете страни да седнат една срещу друга на масата за преговори.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани