Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Европа отвътре

[post-views]
Европа отвътре


POPOVA-2Дипломатическият институт продължава традицията да издава книги, които  повдигат завесата за процесите в ЕС.  Среда,  към която  ние се придвижваме по-бавно, отколкото бихме искали.  
Директорът на института Таня Михайлова обещава „да сгъсти“ този процес.  Защото българското председателство на ЕС за 2018-а вече чука на вратата.  А книгата  „Европейският съюз след  Договора от Лисабон“ на проф.д-р Жасмин Попова е поредната възможност да опознаем механизма на европейските институции, техния капацитет, начин на вземането на решения и действията им.
Би могло да се каже, че проф. Попова разказва този механизъм като една  приказка, стига да не ставаше дума за толкова сериозната и тежка система  за това как 28-те държави членки намират баланса между националните интереси и общото европейско решение в различните политики. 
Книгата ограмотява не само професионалистите, но и лаиците. Тя е справочник, какъвто всеки уважаващ себе си  национален политик трябва да има на работната си маса. Същото се отнася и за журналистите, които имат претенцията да познават европейската тематика. Към изданието явно ще посягаме все по-често,  особено в навечерието на  председателството ни. Особено, за да разберем и тънкостите на ситуацията с британския референдум за излизане от Съюза, според резултатите му, които може да изненадат Европа. Важно е да знаем, че дори Великобритания да вземе такова решение, процесът на напускане трае поне 2 години. Т.е. може и да ни се случи да партнираме в едно председателство с държава, която да е с единия крак навън. Как ще се отстояват тогава интересите на Съюза като председателстващи, си остава въпрос с много неизвестни отговори.
Като специалист по право и познавач на международните отношения проф. Попова е предложила „тежък“ и задълбочен текст  по темите  „ЕС и неговите граждани“, „Правната система на ЕС“,  „Институционалната система на ЕС“, „Съдебната система на ЕС“, и „Отношения на България с ЕС“. Дали може да е по-изчерпателно – проф. Попова може да го направи.
Особено интересна е частта с приложенията с хронологията на изграждането на Европа и с ключовите дати на отношенията на България с ЕС.  
И да не пропуснем. Трудът на професора по международно право и право на ЕС задължително трябва да влезе в професионалната библиотека на народните ни представители,  само ще ги улесни да коват българското  законодателство.
Всъщност, Таня Михайлова обеща това да не е последното такова издание…

Най-ново

Единична публикация

Избрани