Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Големите пет в ЕС обявиха война на „данъчните райове”

[post-views]

pari_banknoti_evroПетте най-големи икономики в ЕС се споразумяха да подобрят обмена на информация за собственици на офшорни фирми и тръстови фондове. Страните от групата Г-5, в която влизат Великобритания, Германия, Франция, Италия и Испания искат и създаването на „черен списък” за данъчни райове и санкции за страни отказващи сътрудничество.
Създаването на подобна система за обмен на информация ще затрудни максимално големия бизнес и богатите да извършват финансови операции, с цел да избегнат плащането на данъци.
Мярката е твърдият отговор на европейските лидери срещу офшорния свят, излязъл от сенките след изтичането на огромно количество информация от панамската правна кантора „Мосак Фонсека”.
Големите пет в ЕС ще представят предложението си на предстоящата срещу на Г-20 и ще настояват да отпадне напълно тайната  върху самоличността на собствениците на фиктивни фирми. Планът на Г-5 ще фокусираха вниманието върху използването на сенчести структури за прикриване на идентичността на лица, за които се твърди, че заобикалят санкции, перат пари или укриват данъци.
Известните вече като „Досиетата от Панама” съдържат над 11 милиона документи, които разкриват как бизнесмени, политици и дори престъпници, използват фиктивни компании и и офшорни фирми, за да укриват данъците и богатствата си.
В списъците има имена над 150 политици, сред които и световни лидери, както и членове на техните семейства.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани