Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Поредна нощ на протести в Македония

[post-views]
Поредна нощ на протести в Македония

makedoniq-protestiПредсрочните парламентарни избори в Македония ще се проведат на 5 юни, обяви председателят на парламента Трайко Веляновски. Новината дойде след трета поредна нощ на масови протести срещу президента на страната Георге Иванов. И този път демонстрацията в Скопие прерасна в размирици, със съобщения за пострадали и арестувани.
Протестите в Скопие се разрастват с всяка изминала нощ. Хората искат оставката на президента Героге Иванов, който прекрати разследването срещу високопоставени политици, замесени в скандала с масовите подслушвания на журналисти, опозиционни лидери и съдии. Сред разследваните е бившия премиер на страната Никола Груевски.
Близо година Македония се намира в тежка политическа криза, след като лидерът на опозицията Зоран Заев разкри масовите подслушвания. В опит да намери политическо решение ЕС успя да постигне споразумение с политическа партии в западната ни съседка за провеждането на предсрочни избори.
Като част от договореното с Брюксел властите назначи специален прокурор, който да разследва скандала с подслушванията. Решението обаче на президента Георге Иванов да обяви политическа амнистия, изненада дори Западните партньори на страната. ЕК предупреди, че това може да отдалечи Македония от плановете й да влезе в ЕС и НАТО.   

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани