Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

България и Полша поискаха-Засилено присъствие на НАТО и предвидимост на Русия

[post-views]
България и Полша поискаха-Засилено присъствие на НАТО и предвидимост на Русия

PREZIDENT-3Отиваме на срещата на върха на НАТО във Варшава с добра новина. Това каза държавният глава и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев след срещата си на „Дондуков” 2 с полския си колега Анджей Дуда, който бе на официално посещение у нас. Президентът Плевнелиев визира постепенно увеличаващият се бюджет за отбрана, който гарантира не само националната сигурност, но и успешното ни партньорство в НАТО.     
Обща беше оценката, че предстоящата среща на върха на НАТО във Варшава е от изключително значение за сигурността на държавите от Източна Европа. Българският държавен глава подчерта необходимостта от 
засилено присъствие на НАТО
в Централна и Източна Европа, както и за провеждането на повече съвместни тренировки и учения. Росен Плевнелиев потвърди и ангажимента на страната ни да изпълни решението от Срещата на върха в Уелс за поетапно увеличение на разходите за отбрана от 1,35% от БВП през 2016 г., като достигне 2% през 2024 г.
Държавният глава благодари на полския си колега за активното сътрудничество в сферата на отбраната, както и за подкрепата на Полша за удължаване на летателната годност на българските изтребители МиГ-29. Беше обсъдена и възможността за последваща модернизация на българските изтребители.
Двамата държавни глави потвърдиха, че предстоящото възобновяване на срещите в рамките на Съвета „НАТО-Русия“ е от важно значение за намаляване на напрежението в отношенията. И Росен Плевнелиев, и Анджей Дуда отбелязаха необходимостта от отстояване на принципите и ценностите на ЕС и НАТО в случаите, когато „правилата се нарушават“. В отговор на въпрос за увеличения брой инциденти с участието на руски самолети в Балтийско и Черно море и двамата президенти призоваха Русия за повече предвидимост в действията й. 
България и Полша категорично подкрепят суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна, беше позицията на двамата президенти. И Росен Плевнелиев, и Анджей Дуда подчертаха, че само украинският народ има право да определя своето бъдеще. Българският държавен глава посочи също така, че за страната ни е от изключителна важност, правата на малцинствата в Украйна да бъдат гарантирани в съответствие с европейските стандарти.
България и Полша ще работят за развитието на регионалната транспортна и енергийна инфраструктура в Източна Европа, която да свърже Балтийско море със Средиземно и Черно море. Това беше общата позиция на двамата президенти. Европейският енергиен съюз е не само концепция за общата енергийна политика на ЕС, но и мощен инструмент за задълбочаване на политическата интеграция както в рамките на Съюза, така и с държавите от Западните Балкани, подчерта Росен Плевнелиев. България и Полша споделят общи позиции по въпросите на 
енергийната сигурност и диверсификацията
и подкрепят изграждането на интегриран регионален газов пазар. По-добрата свързаност на енергийните и газопреносните системи е единственият начин да се преодолеят монополът и зависимостта от един доставчик, отбелязаха двамата президенти.
Българският държавен глава отново подчерта, че изграждането на междусистемните газови връзки на България с Гърция, Румъния, Сърбия и Турция е приоритет за българското правителство и интегрална част от бъдещия коридор „Юг – Север“. Възможностите за свързването на регионалния газов пазар на държавите от Вишеградската група с енергийната инфраструктура на България, Румъния и Гърция също беше сред темите на разговорите.
Търговско-икономическият обмен между двете държави се е удвоил за изминалите пет години и от 670 млн. евро през 2010 г. достига 1.3 млрд. евро през 2015 г., беше посочено на срещата. Потвърдена беше готовността на двете държави да насърчат преките контакти между малките и средните предприятия. България е традиционна дестинация за полските туристи, като за изминалата година 260 000 полски туристи са посетили българските курорти. Президентът Плевнелиев изрази надежда през настоящата година техният брой да се удвои.
В отговор на въпрос, дали следва да се закрият офшорните зони, президентът Плевнелиев подчерта, че ЕС „постигна немалко в тази посока и новата инициатива на пет държави членки за постигане на пълна прозрачност, трябва да бъде приветствана и България сигурно ще бъде един от двигателите за нейното реализиране“. Държавният глава припомни, че българското законодателство ограничава възможностите на офшорни компании да участват в икономическия живот и да изпълняват  обществени поръчки.  „Със своите 10% данък върху доходите и 10% данък върху печалбата България предоставя достатъчно добри възможности на частния бизнес и на предприемачите да работят честно“, подчерта още Росен Плевнелиев.
По време на срещата беше обсъдена и
миграционната криза
в Европа, като българският държавен глава призова за проактивен подход, който да се концентрира върху отстраняване на причините за миграционните потоци. „Не трябва да реагираме постфактум, Европа трябва да действа по категоричен начин за разрешаване на конфликтите в Близкия Изток и Северна Африка“, заяви държавният глава. Президентът Плевнелиев отбеляза необходимостта от механизъм на европейско равнище за разграничаване на бежанците от икономическите имигранти и подчерта, че
охраната на външните граници на ЕС
не е в противоречие с предоставянето на закрила на прогонените от войната. Президентът Дуда изрази позицията на Република Полша срещу задължителната релокация на мигрантите в Европа. „Ако търсещите убежище поискат убежище конкретно в Полша, не се съмнявам, че те ще го получат, но не приемаме принудителното им задържане и разпределение“, отбеляза още полският президент.
Президентът Плевнелиев удостои президента Дуда с орден „Стара планина“ с лента за неговите заслуги за развитието на двустранните отношения между Република България и Република Полша. Двамата бяха единодушни, че отношенията между българския и полския народ се основават на дълбоки исторически и културни връзки, а днес България и Полша са пример за приятелство и партньорство както на двустранна основа, така и в рамките на ЕС и НАТО.  

Сътрудничество в отбраната и сигурността

BOIKOБългария и Полша имат отлични двустранни отношения и съм убеден, че като поддържаме активен диалог на най-високо равнище, подпомагаме ползотворното сътрудничество. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата си в Министерския съвет с президента на Полша Анджей Дуда.
Премиерът Борисов отбеляза, че Полша е много важна страна за нас и ценим развитието на отношенията между двете държави в контекста на европейските и евроатлантическите ценности. Тема на разговор беше и сътрудничеството в областта на отбраната и сигурността. Министър-председателят обърна внимание на реалните действия на кабинета за модернизацията на българските въоръжени сили, както и за стабилното развитие на страната ни като цяло.
По време на срещата бяха обсъдени търговско-икономическите взаимоотношения между България и Полша, като се отчетоха възможностите за реализиране на техния пълен потенциал. Министър-председателят добави, че разчитаме и на Полша общите интереси, които имаме в областта на енергийната сигурност, да продължат да бъдат във вниманието на Европейската комисия при изграждането на Енергийния съюз.
По време на визитата си у нас полският държавен глава се срещна и с председателя на Народното събрание Цецка Цачева.          

              

Най-ново

Единична публикация

Избрани