Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Дългият път към Рио


RIOПрез миналата седмица се проведоха олимпийски квалификации за игрите в Рио в два от важните за България спорта. В турския град Самсун бе битката за квоти в бокса, а домакин на квалификации в борбата бе сръбският град Зренянин. Определено очакванията към нашите спортисти бяха много по-големи, ала да се надяваме, че ще имаме още квоти в последните подборни състезания.BOX
В Турция един от големите таланти на родния бокс Даниел Асенов загуби по точки от Брендън Ъруин (Ирландия) в мача за трето и четвърто място в категория до 52 килограма за олимпийска виза. Европейският шампион от Самоков-2015 Асенов не успя да спечели третото място в категория и да получи правото да се боксира на летните олимпийски игри в Рио де Жанейро през август тази година. Българинът спечели първия рунд, коравият и напорист ирландец спечели втория рунд, третият рунд бе изключително оспорван и равностоен, но в крайна сметка съдиите присъдиха победа по точки на Брендън Ъруин с 3:0 съдийски гласа, като съдийската разпечатка показва колко оспорван бе двубоят: 29:28,29:28,29:28 точки за Брендън Ъруин. 
Така българският национален отбор по бокс – мъже и жени, на квалификационния турнир в Самсун спечели само една квота за Рио 2016 – на Станимира Петрова в категория до 51 килограма. Във финала Станимира игра с олимпийската шампионка от Лондон-2012 Никола Адамс (Великобритания), като двубоят бе само за престиж – и двете финалистки, Петрова и Адамс, спечелиха в Самсун правото да се боксират на олмпиадата в Рио де Жанейро.
На това състезание бе и спортният министър. Министър Красен Кралев и президентът на Българската федерация по бокс Красимир Инински. Двамата проведоха работна среща с президента на Международната боксова асоциация (АИБА) Чинг-Куо Ву и президента на Европейската боксова конфедерация Франко Фалчинели. По време на разговора бе обсъдено участието на българския отбор в световните боксови серии WSB през 2017-а, домакинството на Европейското първенство за жени в България през ноември тази година, както и представянето на нашите боксьори в Олимпийската квалификация, която се проведе в Турция. Президент Ву, който е един от най-старите членове на Изпълнителното бюро на МОК, потвърди, че ще посети България по време на Европейско първенство за жени.
В същото време българските борци остават със 7 квоти за олимпийските игри Рио 2016, след като и двамата ни представители в последния ден от квалификационния турнир в Зренянин не успяха да пробият до финала и да вземат визи. Най-близо до целта бе Любен Илиев (125 кг), който на полуфиналите в свободния стил отстъпи пред Джалилау (Беларус) с 0:3. При 125-килограмовите на класическия стил Любомир Димитров падна на старта от Чугошвили (Беларус) с технически туш 0:8. Следващият квалификационен турнир е в Улан Батор (Монголия). Последния квалификационен турнир в борбата пък е по Гергьовден в Истанбул.VLADIMIR DUBOV
С квоти от Сърбия си тръгнаха Владимир Дубов до 57 килограма в свободния стил, Елица Янкова в категория до 48 кг при жените, Мими Христова в категория до 58 и Николай Байряков 85 в класическия стил.
Спечелихме обаче квота и в един малко изненадващ спорт. Сабльорът Панчо Пасков се класира за Рио 2016, като на олимпийската квалификация по фехтовка в Прага спечели една от четирите квоти при мъжете. Успехът на 22-годишниятбългарин беше постигнат при конкуренцията на фехтовачи от 20 европейски страни. Пасков, който е 240-и в световната ранглиста, спечели три победи в предварителната група. След това се наложи убедително с 15:6 над Георгес Цурутас (Гър) и с 15:7 над британеца от Топ 40 Джеймс Хънибоун и грабна квотата за Бразилия. През 2015-а Панчо беше спрял да тренира, в резултат на тежка контузия и операция на коляното. Той обаче се върна към успехите благодарение на силната си воля и амбиция и на усилията на своя личен треньор Ивайло Воденов, който е и национален треньор на сабя. 
Пасков е възпитаник на Фехтовална академия „Васил Етрополски“ и клуб „Свечников“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани