Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Коби – легендата остава

[post-views]


Kobe_Bryant_2Oще помня датата 22 януари 2006 година. „Лос Анджелис Лейкърс“ срещу „Торонто Раптърс“. Така започнах да гледам баскетбол. Вълнението от първия ми баскетболен мач, който наблюдавах и бях станал толкова рано, беше допълнено и от феноменалната игра на една от звездите на баскетбола в световен мащаб.
След това започнах да се интересувам по-сериозно от отбора, играчи, треньори, история и т.н. Не знам дали е уместно да се спомене, че е съдба или просто късмет, но в първата ми среща пред малкия екран с този спорт, една от звездите на отбора отбеляза 81 точки в един мач. 
Да, вече се досещате – говоря за Коби Брайънт. Това е и човекът, заради който до ден-днешен гледам баскетбол, а тази игра определено не е само Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада. 
Играещият тогава все още с номер 8 спортист ми направи най-силно впечатление. След този двубой разбрах, че именно Брайънт се нарежда на 2-ро място в класацията за най-много отбелязани точки в един баскетболен мач. Или поне в НБА, тъй като наскоро се появи информация за албанец, преминал кота 100 в една среща.
Десет години по-късно все още ми е в съзнанието онзи мач, ала има една разлика. На 13 април 2016 година, човекът заради, когото породих интереса си към спорта сложи край на кариерата си. Раздялата също ми остави огромно въздействие, след като отбеляза рекордни 60 точки в последния си мач като професионален играч. 
А кой е той?
Коби Брайънт е роден във Филаделфия и е син на бившия играч на НБА Джо Брайънт. Шестгодишен, Коби и семейството му се местят в Италия заради баща му, който играе в местен италиански отбор. През 1991 г. фамилия Брайънт се връщат в САЩ и Коби започва да играе в отбора на гимназията „Лоуър Мерион“ във Филаделфия. Младият баскетболист извежда отбора си до щатска титла за пръв път от 53 години. Противно на очакванията младежът решава да се присъедини директно към НБА през 1996-а, въпреки отличния успех, който му дава шанс да учи в елитни колежи.
На 17-годишна възраст е избран в драфта на „Шарлът Хорнетс“, но преди началото на сезона е разменен с Владе Дивац и се озовава в отбора на „Лос Анджелис Лейкърс“. Така поставя рекорд за най-млад играч в НБА, който си остава ненадминат.
Първите години минават трудно и не са му дадени много възможности да покаже своя потенциал. С идването на Фил Джаксън като треньор на „езерняците“ младият Брайънт заедно с Шакил О'Нийл стават основни играчи в отбора. Следват три поредни шампионски титли. През 1997 година Коби печели приза за най-добра забивка в звездния уикенд, а година по-късно, Брайънт е избран за пръв път в отбора на звездите на Западната конференция. 
Шакийл О'Нийл напуска „Лейкърс“ и „черната мамба“ става безспорен лидер на „езерняците“.Kobe_Bryant_3
Последваха моменти на спадове в играта на баскетболиста. Дори се стигна до сезон, в който отборът от Града на ангелите не успя да се класира за плейофите за пръв път от 10 години. 
Въпреки неразбирателство с Брайънт след първия период, в който водеше „езерняците“, Фил Джаксън се завърна и „Лейкърс“ отново бе сред фаворитите за шампион на края на сезона. 
2005-2006 бе най-добрият изигран сезон за звездата. На 20 декември 2005 година в мач срещу „Далас Маверикс“, Коби отбеляза 61 точки само за три четвърти, а завърши двубоя с 62. Месец по-късно Брайънт затвърди силното си представяне на паркета и подобри няколко „брадати“ рекорда. Срещу „Торонто“ и баскетболистът от Филаделфия изпъкна с 81 точки. Така успя да се нареди на второ място във вечната класация за най-много реализирани точки в един двубой в НБА.
Последваха нови две последователни шампионски титли. През 2008-2009 бе избран за най-добър играч на сезона.
След петото си отличие с „езерняците“ Брайънт се опитваше по всякакъв начин да стигне до шеста, но годините и контузиите оказваха влияние и слабата форма на играчите на „Лейкърс“ не бяха в негова полза. 
В националния отбор на САЩ Коби започва да играе през 2007 година. Той допринесе за класирането на американците на летните Олимпийски игри през 2008 в Пекин, където Америка безпроблемно спечелиха златните медали. Четири години по-късно в Лондон Брайънт отново бе в отбора и за юбилейното 30-о издание на съвременни летни олимпийски игри. Коби и компания отново бяха над всички и „черната мамба завоюва своето последно признание – златния медал от игрите. 
Датата е 13 април 2016 г. Дойде ред Коби Брайънт да слезе от подиума. След 20 уникални сезона, в които спечели много индивидуални и отборни призове. Той успя да постигне още нещо – да грабне сърцата на милиони  фенове на баскетбола. Благодарим ти, Коби, ти беше невероятен спортист и дано някой ден се завърнеш на игралния паркет, но този път като треньор и да спечелиш нови отличия. 

Мартин Златанов

Най-ново

Виж още

Избрани