Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нов живот за Дрангова чешма

[post-views]

CHESHMAБългария има нужда от своята армия – модерна, но и високо духовна, благородна армия. С тези думи началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов се обърна към стотиците, събрали се на честването на 100 години от освещаването на Дрангова чешма. Военният паметник – чешма се намира в граничното петричко село Дрангово и е посветен на загиналите воини от 5-и пехотен Македонски полк по време на Първата световна война. „Българската армия е армия, която гради. Армия, която е обърната към живота. Около тази чешма, когато тук е нямало нищо, вече имаме едно китно селище. Това е Българската армия. Българската армия е полковник Дрангов. Идеалист, вярващ в България, готов да даде живота си в името на този идеал“, каза още генерал-лейтенант Константин Попов.
С почетен караул от воини от в. ф. 26400 – Благоевград и поднасяне на венци и цветя беше почетена паметта на героите. Неврокопският митрополит Серафим отслужи панихида. Сред присъстващите бяха внучката на полк. Борис Дрангов – Райна Дрангова, заместник-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев, генерали, ветерани, ученици, много граждани. Бюст-паметникът на командира на 5-и пехотен Македонски полк полк. Борис Дрангов (1872 – 1917) и военният паметник-чешма са възстановени, а районът около тях – облагороден по инициатива на Община Петрич. 

Лагерен сбор на водолази

VODOLAZIЗавърши лагерният сбор по водолазна подготовка с инженерните водолазно-разузнавателни формирования от Сухопътните войски. Обучението се състоя в изпълнение на „План за дейността на 55-ти инженерен полк през учебната 2016 г.” на водолазния полигон на формированието и на река Дунав, съобщиха от СВ.
В хода на двуседмичните занятия в тренировката бяха включени дейности по организация на водолазните спускания в различни условия и правила за изпълнение, прокарване на пътна нишка и ходене по нея на различни дълбочини, практическо спускане и изплуване с въздушно водолазно снаряжение, спускане от плаващо средство, подводни инженерни работи, начини и способи за търсене на потънали предмети и аварирала техника.
Организацията и провеждането на лагерния сбор премина под непосредственото ръководство на капитан Даниел Маринов, а ръководител на водолазните спусканията бе лейтенант Димитър Маринов. Състоя се и комплексно занятие с обучаваните на тема „Спускане на водолаза от плаващо средство”. Въпреки ниската температура на водата от 13 градуса целите на занятията бяха постигнати, информираха от СВ.                 

Признание за началника на НВУsn NVU 

На събрание на Българското астронавтическо дружество, клуб „Велико Търново“, за негов председател бе избран бригаден генерал Пламен Богданов. За втори път началник на Националния военен университет „Васил Левски“ е избиран за председател на клуба. 
На събранието присъства и директорът на Института за космически изследвания и технологии на БАН, чл. кор. проф. д-р Петър Гецов, съобщиха от НВУ. Пред членовете на клуба проф. Гецов направи кратка ретроспекция на българските постижения в овладяването на космическото пространство. Бригаден генерал Богданов представи доклад на тема „Въздушната мощ – настояще и бъдеще“.
Като задачи за годината членовете на клуба си поставиха увеличаването броя на членуващите и разширяване на дейността чрез създаване на ученическа и курсантско-студентска секция. За заместник-председател участниците в събранието избраха Веселин Ангеличев, директор на СОУ „Владимир Комаров“ и Нели Георгиева от ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“ – за секретар.    
 

Най-ново

Виж още

Избрани