Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ответен удар срази агресора

[post-views]
Ответен удар срази агресора

OTVETEN UDYR 4С мощен ответен удар военно формирование от държава от НАТО, заедно със съюзнически сили, отблъсна и срази нахлулите на нейна територия войски на съседна държава. Това се видя по време на ВИП-деня на мащабното българско-американско учение на полигон „Ново село“. 

В него участваха над 700 български воини и 35 американски рейнджъри, обединени в моторизирана пехотна батальонна група (МПБГ). Из чукарите на полигона бойците действаха със 190 единици разнообразна техника.

Тактическото учение „Ответен удар 16“ беше наблюдавано от президента Росен Плевнелиев, заместник-министъра на отбраната Орхан Исмаилов, началника на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов. На полигона дойдоха също генерали, офицери, военни аташета, журналисти.
OTVETEN UDYR 3
Президентът Плевнелиев прие рапорта на командира на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Костадин Кузмов, който беше офицер, провеждащ учението. 

Една от целите на учението беше сертифицирането на МПБГ за участие в съвместни операции със съюзници от НАТО. Според условния сценарий държавата Арика, която е член на Алианса, е нападната от своя агресивен съсед Тореон. Задейства се чл. 5 от Вашингтонския договор. 

Арика организира своята отбрана подпомогната от съюзниците си от НАТО. На „Ново село“ учебната обстановка пресъздаде един от участъците на фронтовата линия, в който действа МПБГ. 

Самата група е изградена на основата на 38-и механизиран батальон от 2-ра бригада в Стара Загора, усилен с допълнителни формирования. Командир на МПБГ е командирът на 38-и батальон подполковник Тихомир Димчев. Учебният екшън започна с летящ старт, от въздуха. В небето закръжаха два щурмовика Су-25, които нанесоха авиационни удари по противников рейдови отряд. Някъде в далечината се чуха глухите взривове на неуправляемите ракетни снаряди.  Появиха се и два хеликоптера „Кугър“. Чрез тях „противникът“ извърши тактически въздушен десант. И удари часът на пехотата. На широк фронт в дълбочина няколко километра плъпнаха тежки бойни машини. Закънтя стрелба от разнокалибрени дула. Моторизираната група стовари яростно цялата си огнева мощ върху позициите на противника.

OTVETEN UDYR 2Танкове Т-72М и американски М1 „Абрамс“, множество машини БТР и US-броневици „Брадли“, самоходни гаубици „Гвоздика“, самоходни минохвъргачки „Тунджа“, зенитни установки, извършваха маньоври, движеха се от позиция на позиция, отблъскваха атаките на врага и сами минаваха в настъпление. Из бойното поле чевръсто маневрираха джипове „Хамър“. Пехотинци залягаха зад всяко храстче и гънка на местността, за да се прицелят по живата сила на противника. Машините от МПБГ съсредоточиха стрелбата си в мощен дълбок разсичащ удар, разчлениха противниковите сили и ги доунищожиха по части. 

Последен фрагмент от полигонния екшън беше превземането от спецсилите на водната вишка, където се бяха укрепили вражески стрелци. Представена беше и медицинска евакуация на ранен боец.
Едва откънтяха последните изстрели, по команда участниците и техниката за броени минути се събраха и построиха, а президентът Плевнелиев ги поздрави за успешното представяне. командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, който беше и офицер, планиращ учението, подари на държавния глава армейски кортик.

Видяхме едни много мотивирани, силни български воини сигурен съм, че ще получат сертификат за своята батальонна група, сподели президентът Плевнелиев пред журналисти. Той апелира към народните представители да подкрепят в пакет 9-те проекта за модернизация на армията. В отговор на друг въпрос президентът посочи, че България получава много висока оценка за начина, по който пази външната граница на ЕС. Правителството се справя добре и българските граждани имат всички поводи да бъдат спокойни, изтъкна той. По темата за наближаващия президентски вот той каза, че България има нужда от повече кандидатури.

Учението е достатъчно добро, много реално е планирано, искам да благодаря на генерал-майор Боцев, на неговите хора, за това, което направиха, заяви генерал-лейтенант Попов. „В никакъв случай не приканвам тези, които сертифицират, да бъдат добронамерени, нека бъдат зли!, заяви той.
OTVETEN UDYR
На въпрос за проектите за модернизация генерал-лейтенант Попов каза, че на Съвета по отбрана е бил приет и проектът за СВ (за бойните бронирани машини за пехотата – б. р.). Мисля, че военното ръководство си е свършило достатъчно добре работата, надяваме се, когато е възможно, проектът за СВ да бъде представен на Министерския съвет и в парламента, допълни той.

По повод съдействието, което МО оказва за охраната на границата, началникът на отбраната заяви, че сътрудничеството с МВР определено става все по-добро. По думите му на границата има 71 военнослужещи по логистичната поддръжка и други 300 човека, допълнително са разположени по турската и македонската граница. Имаме план за 1000 военнослужещи, но това не означава, че е нашият лимит, допълни той.

В бъдеще на батальона, който участва сега на учението и го сертифицираме, му предстои подбор и участие в мисия в Афганистан, каза генерал-майор Боцев. На въпрос за армейската модернизация, той сподели: „Недоумявам защо, след като изпратихме 4-те проекта (от общо 9-те – б. р.), които са най-належащи, нашият проект не беше приет“. Той каза, още че е изпратил искане до министъра на отбраната да отдаде заповед за започване на нова процедура за доставка на 13 бойни бронирани машини за пехотата. Преди няколко месеца този търг беше прекратен, тъй като кандидатстващите фирми не представиха всички необходими документи.

В отговор на друг въпрос генерал-майор Боцев посочи, че средствата за участието на 300-те военнослужещи на границата целево трябва да се осигурят от републиканския бюджет. Засега тези средства са от бюджета на СВ, допълни той.
 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани