Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В крачка прекрояват Изборния кодекс

[post-views]
В крачка прекрояват Изборния кодекс

IZBOREN KODEKSГласуването в чужбина ще бъде в консулствата и посолствата, както беше прието вече в новия Изборен кодекс, но в преходните разпоредби ще се запише, че се допускат изключения. Това се договориха лидерите на партиите, подкрепящи кабинета, на среща с премиера Бойко Борисов. Така се дава възможност за решение за всяка конкретна държава, където наши сънародници желаят да упражнят правото си на глас, това да става не само в дипломатическите представителства.   

Реформаторите искат да се запише, че в една страна може да има до 50 секции. По темата обаче все още няма пълно съгласие. Беше запазено решението да има дерегистрация на избиратели, които не са гласували, но това ще става не след едно неучастие във вот, а след две.

Кампанията ще бъде 30, а не 21 дни, както бе решено миналата седмица. Местните коалиции няма да бъдат забранени.

Референдумите може да съвпадат с национални избори, като това ще се преценява от президента. Регламентът също ще бъде уреден в преходните и заключителни разпоредби. Миналата седмица Народното събрание прие, че допитване по дадена тема и национален вот не могат да са две в едно, ако са в една и съща година. Текстът за изборите и референдумите ще бъде записан също в преходните и заключителни разпоредби на кодекса. Остава юридически да се уточни как той може да бъде изпълнен на практика, тъй като държавният глава не може да насрочва избори за президент. 
Ако текстът бъде приет в пленарна зала президентът Плевнелиев ще трябва да реши дали референдумът да се проведе с изборите за президент, които пък трябва да насрочи парламентът.

Ако бъдат намерени технически възможности  депутатите ще запишат в новия Изборен кодекс, че експерименталното машинно гласуване ще бъде в минимум 500 секции. В действащия кодекс е в до 500 секции. Ще се търси и вариант за машинно броене на бюлетините. Въвеждането на електронния вот е по-дълъг процес, уточни съпредседателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски.
 

Най-ново

Единична публикация

Избрани