Информационен център на Министерство на oтбраната

Предстои развитие на спецсилите

nenchev-BradМинистърът на отбраната Николай Ненчев проведе среща с командира на Щаба на специалните операции на НАТО генерал-лейтенант Маршал Уеб, който е на двудневно посещение в България, съобщиха от МО. Обсъдени бяха въпроси, свързани с предстоящите промени в Закона за отбраната и Въоръжените сили и приемането на Закона за противодействие на тероризма, които ще дадат възможност за развитие на Силите за специални операции като самостоятелен елемент от Българската армия.
Генерал-лейтенант Уеб изрази пълната подкрепа на НАТО за визията за развитие на българските спецсили в съответствие с Плана за развитие на ВС до 2020 г.
По време на срещата двете страни обсъдиха основните принципи за изграждане и развитие на Специалните сили, взаимодействието им със специализирани формирования от МВР като най-ефективен начин и средство за противодействие на съвременните рискове и заплахи. Бяха дискутирани съвместни инициативи за по-нататъшна интеграция на българските Сили за специални операции в системата на Специалните сили на НАТО, както и възможностите за подкрепа от страна на Алианса със специализирано оборудване, снаряжение и ресурси.
Среща с генерал-лейтенант Уеб проведе и началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов (на снимката). По време на разговорите бяха обсъдени текущото състояние и визията за бъдещото развитие и използване на 68-а бригада „Специални сили“, процесът на трансформация на Силите за специални операции на НАТО и българското участие в тях, както и сътрудничеството им със структури на Алианса и със силите за специални операции на държавите-членки и партньорите. Генерал-лейтенант Уеб проведе среща и с членовете на парламентарната Комисия по отбрана.   

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top