Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

QNKO NAPAJOTKOV
майор Янко Панайотков
През миналата седмица на учебния полигон „Корен“ приключи 10-дневното полево обучение на 4-и артилерийски полк. Проведени бяха бойни артилерийски стрелби с батареите на дивизионите,  тактическо учение с бойни стрелби на батарея и тактическо учение с бойни стрелби на дивизион, тренировка по стрелба и управление огъня на  групата. В тях участваха офицери, сержанти и войници с висока мотивация, които затвърдиха и повишиха полевата си натренираност. Представяме някои от военнослужещите от 4-и полк. 

Началник-щаб на дивизиона, провел тактическото учение с бойни стрелби, е майор Янко Пана-йотков. Той е офицер от 2001 г. В самоходния дивизион на 61-ва механизирана бригада е бил командир на огневи взвод, помощник-началник и старши помощник-началник в отделение „Тактическо“, заместник-командир и командир на батарея. След това е завършил командно-щабен колеж в САЩ. И от 2013 г. е началник-щаб на първи артилерийски дивизион в 4-и полк.

Извършихме марш от пункта за постоянна дислокация до полигон „Корен“. Оборудвахме полевия лагер и започнахме изпълнението на задачите си. Първо бяха сглобяванията по батарейно, а след това –  в рамките на дивизиона, и накрая –  в рамките на полка, припомни майор Панайотков.
ILIAN ILIEV
Според него командирите на артилерийските батареи в дивизиона капитаните Николай Захариев, Румен Костадинов и Илиян Илев са взимали адекватни на ситуациите решения. На капитан Захариев се е  наложило да се върне в Асеновград, за да подготви техника за парада на 6 май. Със задълженията си се е справил и командирът на щабната батарея капитан Васил Асенов. Дивизионът, обобщи майор Панайотков, участва в отбранителната операция на сухопътния компонент, като води огън от закрити огневи позиции и огън от открити огневи позиции с полуправо и право мерене.

Капитан  Илиан Илев е командир на батарея от  юли 2014 г. На тази длъжност това му е второто полево обучение на „Корен“, след като през миналата година е участвал в батарейно учение. Офицер е от октомври 2002 г. Започнал е като инструктор, понеже е нямало щатни места. Бил е помощник-началник на отделение „Тактическо“ и началник на отделение „Разузнаване“ на дивизион и заместник-командир на батарея. 

Разликата от миналата година е, че тогава бе батарейно учение, което ръководеше командирът на дивизиона, подполковник Стоичко Белишки, а сега съвместно действаха трите батареи и щабът на дивизиона и успяхме да извършим тяхното сглобяване, отбеляза капитан Илев. Той не забрави да спомене израстването на своя заме

ZDRAVKO PANAJOTOV
Младши сержант Здравко Панайотов е постъпил във формированието, тогава бригада, през 2001 г. Заемал е длъжностите номер от разчет, радиотелефонист и мерач.  И от една година е командир на разчет на 152-мм оръдие гаубица. Разчетът се представи добре и малко не ни достигна да завоюваме отлична оценка, отчете младши сержантът. Как се чувства като командир? По-голяма е отговорността. Много неща не са му били ясни, докато не е дошъл на „Корен“. Категоричен бе, че разликата между този полигон и учебния център „Червен“ е голяма и даже почти нямат нищо общо. В неговия разчет са ефрейтор RAMADAN KAJLITSKIефрейтор Рамадан Кайлитски
Румен Минев и  редниците Васил Жеков, Илиян Димитров, Борис Бончев, Константин Ненчев, Асен Ангелов, и Иван Ангелов.

Воините от дивизиона определят ефрейтор Рамадан Кайлитски  като уникален мерач на 152-мм оръдие гаубица. Наричат го така, защото 99 процента от неговите стрелби са отлични. Освен това ефрейторът демонстрира забележителна памет. На кадрова служба съм от 27 май 2005 г.  Бях наборен войник като школник механик-водач на танк в Асеновград и механик-водач на танк Т-55 в 53-и мотострелкови полк в Грудово от 23 март 1995 г. до 23 септември 1996 г., без затруднения съобщи тези дати ефрейтор Кайлитски. Спомня си за многото занятия и учения в онзи южен гарнизон, затвърдил характера му и лидерските му качества. Уточни също, че е участвал на мисия с 6-а лекопехотна рота „Алтеа“ в Босна и Херцеговина от 28 октомври 2008 г. до 28 април 2009 г.

За полевото обучение на „Корен“ мерачът изтъкна, че като артилеристи хората от разчета са се представили на необходимото ниво и са повишили знанията и уменията си. Командир на разчета е старши сержант  Росен Лангеров, останалите са редниците Петър Карабоюков, Иван Стефанов, Йордан Филипов и Васил Тачев. Всички са приятели и си помагат, най-често в местенето на багажите при смяната на квартирите.          

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Виж още

Избрани