Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Разширяваме контактите с Хърватия

[post-views]
Двустранна среща в Загреб между министрите на отбраната на България и Хърватия

nenchev-harvatiqВ рамките на двудневното си официално посещение в Хърватия министърът на отбраната Николай Ненчев се срещна с хърватския си колега Йосип Бульевич, съобщиха от МО. „Убеден съм, че проведените разговори ще дадат нов импулс за разширяване на контактите и задълбочаване на военното сътрудничество между нашите две страни, които са традиционно добри и се основават на дълбоки исторически традиции“, каза министър Ненчев. 
Двамата министри обсъдиха общите интереси и сходни позиции на България и Хърватия като членове на ЕС и Алианса. Те бяха единодушни, че процесите на интеграция и сътрудничество на страните от Югоизточна Европа в европейските и евроатлантическите структури трябва да продължат.
В град Вуковар министър Ненчев присъства на освещаването на паметните плочи на 1027 български войници, загинали на Сремския фронт през Втората световна война. „Благодарение на смелостта на нашите войници, офицери и доброволци, България запазва границите си от 1940 г. По полетата на Косово, Сърбия, Хърватия и Словения загиват над 10 000 български войници, а два пъти повече са ранени“, каза министърът на отбраната.
„Особено съм развълнуван, че на мен се падна честта да отправя приветствие на това тържество, тъй като на 22 декември 1944 г. бях на четири-пет километра оттук и взех участие в боевете“, каза ветеранът д-р Тодор Атанасов, един от оцелелите в битката на Сремския фронт. На ритуала присъстваха посланикът на България в Хърватия Таня Димитрова и български ветерани.
Делегацията, водена от министър Ненчев, посети катедралата „Св. Петър“ в град Джаково. На паметната плоча на епископ Йосип Юрай Щросмайер бяха поднесени венци. Министър Ненчев се срещна и с архиепископа на Джаковско-Осиечката област д-р Джуро Хранич.

Най-ново

Единична публикация

Избрани