Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Танкове и самолети на Гергьовден

[post-views]

MiG-29_samoletПо три броя танка Т-72, самоходна гаубица „2С-1“,  БМП-1, БМП-23,  МТЛБ „Тунджа“, БТР-60ПБ МД1, зенитно-ракетен комплекс ОСА-АК,  152-мм оръдие гаубица Д-20 и други видове бойна техника ще участват на Гергьовден – Ден на храбростта и Българската армия, пише в заповед на военния министър Николай Ненчев. 
Освен сухопътна ще участва и авиационна техника – пет самолети (МиГ-29 – 2 бр., и СУ-25 – 3 бр.); три вертолета (Ми-17 – 1 бр, и А8 532 АL „Кугар“ – 2 бр.).
Парадът ще започне в 10.00 ч. на 6 май  на площад „Княз Александър I“  и ще бъде командван от контраадмирал Митко Петев, командир на Военноморските сили. Час преди това пред Паметника на незнайния воин ще се проведе водосвет на бойните знамена.
В парада ще участват знаменен взвод на Националната гвардейска част,  гвардейски представителен духов оркестър и представителни блокове от Военна академия „Г.С.Раковски“ с бойното знаме на академията,  от НГЧ с бойното знаме на частта, от НВУ„Васил Левски“ с бойното знаме на университета и др.
В заповедта на министъра на отбраната се уточнява, че съставът на представителните блокове ще бъде от 64 военнослужещи (8 по фронта и 8 в дълбочина), командир на рота, трима командири на взводове, знаменосец с двама асистенти и резерв от 5 човека.

Най-ново

Избрани