Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

След над 250 жертви сирийската армия обяви временно примирие в Алепо

[post-views]
Сирия отрази израелски удар срещу Алепо – мишена са били изследователски център и военна база

voenni-alepoСирийската армия обяви, че ще се придържа към 48 часовото прекратяване на военните операции в град Алепо. Това стана възможно след активната намеса на САЩ и Русия, които успяха да убедят бунтовниците и режима в Дамаск да прекратят насилието.
Повече от 250 души, предимно цивилни, са загинали в продължаващите от повече от седмица въоръжени сблъсъци в района град Алепо. Официално прекратяването на военни действия влезе в сила в 24:00 часа тази нощ.  Държавният секретар на САЩ Джон Кери коментира ситуацията така:

Вече се забелязва значителното намаляване на насилието в Алепо, но продължават да идват съобщения за епизодични престрелки.  Това не е изненада за нас, защото все пак примирието влезе в сила една минута след полунощ. Важното е, че вече отворихме канали за комуникация.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини добави:

„ЕС ще продължи да работи на място за разпределянето на хуманитарната помощ, като разбира се оставаме ангажирани с подновяването на мирните преговори в Женева, което да доведе до   политически прогрес.”

Град Алепо е разделен между бунтовниците и силите на режима в Дамаск от години. За боевете западът държи отговорни правителствените сили, за които градът е от стратегическо значение. Плановете за бърза победа над бунтовниците не доведоха до желания резултат и   прекратяването на насилието е единственият гарант за влязлото през март частично примирие в Сирия.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани