Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Турският премиер Ахмет Давутоглу подава оставка

[post-views]
Турският премиер Ахмет Давутоглу подава оставка

davatoglu-turciqТурският премиер и лидер на управляващата партия на Справедливостта и Развитието Ахмет Давутоглу прекрати спекулациите, като потвърди информацията, че ще се оттегли от поста си. Това ще стане на 22 май на извънредния конгрес на партията, която трябва да избере нов лидер.
Интересни времена се задават в Турция. Решението на Ахмет Давутоглу, сочен за един от най-приближените хора на президента Реджеп Таийп Ердоган да се оттегли, дойде неочаквано. Западните медии извеждат на преден план появилите се търкания между двамата, около промените в Конституцията, в частност желанието на Ердоган да изостави парламентарната република, за сметка на президентска.
Изглежда двамата не са успели да изгладят различията на срещата си в сряда, коментира Би Би Си. А, те явно са сериозни, след като миналата седмица Ердоган отне правомощията на Довутоглу, да назначава областните управители на партията, допълва британската агенция. Все повече западни лидери се опасяват, че турският президент се превръща в авторитарен лидер, с когото все по-трудно ще могат да работят.
Основните опасения на Европа обаче са за бъдещето на споразумението между ЕС и Турция за ограничаване на бежанския поток. След като Ердоган делегира на Давутоглу пълните права да води преговорите, след оттеглянето му, опасенията на Брюксел са повече от основателни.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани