Информационен център на Министерство на oтбраната

Парад за радост на народа

parad-trenirovka
В железния строй на българските въоръжени сили място за грешки няма.
Всичко, което се случва към този момент, дава обещание за един успешен, красив и хубав парад, който ще покаже мощта и силата на Българската армия, за радост на целия български народ. Това каза за в. „Българска армия“ командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, който ще командва военния парад в столицата в Деня на храбростта и Празник на Българската армия – 6 май. В момента протича усилената подготовка на участващите военнослужещи и бойна техника в мащабната проява.
… Под дъжда, който леко, но продължително се лее над Софийското поле, 
на летище Доброславци
край столицата са подредени блоковете на участниците в парада. Протича поредната тренировка за 6 май. Всички участници са налице – от редника до генерала. В парада участват над 1300 военнослужещи.
Церемониалът започва с отривисти команди – „Парад, равнис! Мирно! За почест!“. Офицер изпълнява ролята на президента. От високоговорителите се леят рапорти и поздрави към строя. Полето екне от „Здраве желаем, господин президент!“. 
След това строят набиват крак в тържествен марш по летищната писта. Начело на блока марширува командирът, следван от трима офицери и знаменосецът с бойния флаг на формированието, ограден от двама асистенти. Във всеки блок има по 64 военнослужещи.

voinik-repeticiqДъждът и локвите не спират устрема на воините. Всичко преминава по конец. По-точно – по вода.
В парада се включва и техниката. Разнообразни бойни машини пъплят по трасето в стройна колона. 
Боботят двигатели, тракат вериги. Колоната се изнизва, като всички машини спазват 
еднаква дистанция и скорост
с останалите. Върху веригите на тежките машини са поставени гумени плочки, за да не се уврежда настилката.
В колоната са танкове Т-72, самоходни гаубици „Гвоздика“, бойни машини на пехотата, бетеери, МТЛБ „Тунджа“, реактивни системи за залпов огън, ракетен комплекс „Точка“, пускови установки. Тук са също броневиците „Пустинна котка“ на Военна полиция (ВП), както и целият набор от бронирани машини на Сухопътните войски – хамъри и мерцедеси, гардиъни и „Командо селект“.
Към момента е извършена огромна работа както по разделните тренировки на блоковете, така и по сглобяването на техниката, казва контраадмирал Петев. В продължение на седмица е имало разделни тренировки под ръководството на командира на Сухопътните войски генерал-майор андрей Боцев. Извършено е и сглобяването на техниката от СВ, ВВС и ВП. Успоредно с това в продължение на седмица под ръководството на командира на ВВС генерал-майор Румен Радев е сглобено и участието на летателните апарати.
„Нека зрителите на парада на 6 май да се радват на Българската армия, да оценят труда, който е положен от войниците, моряците, от всички, които носят пагони. И вместо да показваме с нихилизъм какво имаме и какво нямаме, 
нека да се радваме на положителното
на това, което е запазено, съхранено и развито в днешно време“, споделя контраадмирал Петев. За него лично това е първият парад, който ще командва в София, и третият, в който участва. За мен това са чест и отговорност, които с радост приемам, изтъква той.
А дали лошото време няма да попречи на тренировките и на самия парад? „Без да използвам цитата от Богомил Райнов – „Няма нищо по-хубаво от лошото време“, искам да кажа, че няма значение дали вали, или не. Към момента тренировките се провеждат без никакви ограничения“, категоричен е контраадмирал Петев. Освен това за самия парад метеоролозите прогнозират времето да е добро, което за нас е без значение, но за зрителите ще бъде по-комфортно да гледат парада, допълва той.

mitko-petev
Контра-адмирал Митко Петев е убеден, че парадът ще покаже мощта и силата на Българската армия.
През цялото време подготовката се озвучава от Гвардейския представителен духов оркестър (ГПДО). Гвардейците, както всяка година, имат основна роля в организацията на празничната проява. 
От вишката пред строените блокове главният диригент на Българската армия и началник на ГПДО майор Ради Радев ръководи музикалните изпълнения. В един момент под равномерните движения на диригентската му палка и в ритъма на оркестъра строят като един запява химна.
Преди месец сме започнали подготовката, както за парада на 6 май, 
така и за музикалния парад на 5 май
от 19 ч. в зала „Арена Армеец“ (който ще се състои за трета поредна година под организацията на Националнага гвардейска част (НГЧ) и е с вход свободен – б. р.), казва командирът на НГЧ бригаден генерал Боян Ставрев. Националната гвардейска част, като един от живите символи на нашата държавност, винаги показва най-доброто от себе си, изтъква той. Илюстрация на думите му е фактът, че гвардейците, които участват в музикалния парад, на следващия ден ще бъдат и в строя на площада за военния парад. Дъждът не ни притеснява, гвардейците са свикнали да работят навън, при всякакви атмосферни условия, категоричен е бригаден генерал Ставрев.
Настроението, вярвам на всички, не само моето е приповдигнато, защото БА е армия с много славни традиции, споделя командирът на 68-а бригада „Специални сили“ бригаден генерал Явор Матеев. За него това е първото участие във военния парад като командир на бригада. Вярвам, че и днес генералът, офицерът, сержантът и войникът са така достойни, както са били достойни и нашите предци, и с не по-малко воля и ентусиазъм са готови, ако се наложи, да защитават суверенитета на родината, изтъква той.
„Това, от което имаме нужда не само ние, от Специалните сили, но и всички Въоръжени сили е личен състав. Проблемът с личния състав продължава да е сериозен. Много военни формирования от гледна точка на войнишкия състав са близо и 
над 50 на сто некомплект
Това е много сериозен въпрос“, казва бригаден генерал Матеев. И предлага всяка година в републиканския бюджет, в бюджета за МО, в частта личен състав, да бъдат заделени необходимите финансови средства за заплати на личния състав по щатния състав на формированията, а не по списъчния. 
Това ще даде възможност да се обявяват конкурси, да се назначават войници и да се попълнят вакантните длъжности, категоричен е командирът на бригадата. „Предложил съм по команден ред да бъдат приети поправки в закона, в правилника и в другите регламентиращи документи, така че командирите на военни формирования от бригада нагоре веднъж годишно, ако щатният състав на формированието падне под 5 на сто, да имат възможност да обявяват конкурс за набиране на кадрови войници от граждански лица“, заявява бригаден генерал Матеев и отново заема място в строя.
Личният състав е мотивиран, отлично подготвен, ще покажем нашия професионализъм на парада на 6 май, категоричен е майор Георги Калчев, началник-щаб на щабния батальон от 61-ва механизирана бригада в Карлово. Участва за трети път на парад. Всеки един елемент от подготовката е много важен, с малко повече тренировки всичко се постига, 
ние сме професионалисти
изтъква той. И пожелава на колегите си за празника: „Да са живи и здрави, и целеустремени!“.
Старши лейтенант Иван Лилов, командир на механизиран взвод в 61-ва бригада участва за четвърти път в парад. Всеки път всеки един от нас е давал всичко от себе си с идеята да покажем на България каква хубава, стройна, стегната и мощна армия все още имаме, казва офицерът.
Той е знаменосецът на бригадата. От 5 години изпълнява тази почетна роля. „За мен е изключителна гордост и чест, че имам шанса да нося бойното знаме на бригадата“, заявява старши лейтенант Лилов. „Бойното знаме винаги е тежко, не като маса, а заради факта, че носиш бойната светиня! Винаги трябва да се носи с хъс и уважение“, споделя знаменосецът. И пожелава на всички воини за празника много здраве, щастие, късмет и професионални успехи.

mig-29-samoletВВС показват мощта си

Българската военна авиация се ражда преди близо 103 години, в пламъците на Балканската война. На 16 октомври 1912 г. за първи път в Европа български военни летци използват самолета като бойно средство за разузнаване и бомбардиране над Одрин, припомнят от Военновъздушните сили.
Днес  българските ВВС успешно изпълняват задачите си по наблюдение и охрана на въздушното пространство в интегрираната система за противовъздушна отбрана на НАТО и по защита на критичната инфраструктура и стратегическите обекти на територията на страната, се казва още в съобщението.
Парадът по традиция ще се открие от ВВС с вертолет „Ми – 17“, носещ националния флаг на Република България. Вертолетът ще прелети със скорост 80 км/ час, на височина 100 м.
Представителният блок на Военновъздушните сили е формиран от военнослужещи от трите основни родове войски – авиация, Зенитно-ракетни и Радиотехнически войски.  В компонента на Зенитно-ракетните войски ще преминат пускови установки от състава на зенитно-ракетен комплекс SA-10 – най-съвременният зенитно-ракетен комплекс от състава на ВВС и на въоръжение в Българската армия. Предназначен е за унищожаване на средства за въздушно нападение на противника на височини до 27 км и в зона за поражение до 75 км. Комплексът е способен да унищожава едновременно до 6 цели във всякакви метеорологични условия. Ще дефилират и транспортно зареждащи машини, предназначени за транспортиране и зареждане на зенитно-управляеми ракети на зенитно ракетен комплекс SA-3.
Военновъздушните сили ще бъдат представени от самолети и вертолети, които са на въоръжение в родовете авиация – изтребителна, щурмова, вертолетна, транспортна и учебна.
Вертолетната авиация се представя от тройка вертолети, прелитащи на височина 100 метра. Това са Bell 206, AS – 565 PANTER – от състава на Военноморските сили и AS-532AL Cougar .
Транспортната авиaция ще се представи от два самолета – C-27J „Спартан“ и Ан-30, които ще прелетят в боен ред със скорост 320 километра в час.
От Учебната авиация ще се включат 3 самолета – от типа L-39ZA Albatross – водач и Pilatus РС-9М, прелитащи във формация „клин“ на височина от 250 метра и скорост от 360км/ч.
Изтребителната и ударната авиация ще демонстрират мощта си със смесена група МиГ-29 и Су-25, която ще премине в боен ред „клин“ на височина 300 метра. Водачът МиГ-29 е ескортиран от 2 броя самолети Су-25К на дистанция между самолетите от 30 метра.  

Михаил ГРИГОРОВ

KONSTANTIN_PopovПоздравление

от началника на отбраната генерал Константин Попов по повод 6 май – Ден на храбростта и Празник на Българската армия

Уважаеми господа генерали, офицери, сержанти и войници, уважаеми дами и господа цивилни служители,

За мен е чест от името на Щаба на отбраната и лично от свое име – да поздравя вас и вашите семейства по случай Деня на храбростта и Празник на Българската армия – 6 май.
Изказвам своето дълбоко уважение към дълга в служба на отечеството, на който сте се посветили; към труда, който полагате в делник и празник; към професионализма, който влагате в изпълнението на задачите пред Българската армия.  

Скъпи колеги, 
Вие всекидневно доказвате своето чувство на отговорност и ангажираност към съдбата на Родината. Доказвате, че можем да постигнем целите си, когато сме заедно; когато пазим постигнатото и вярваме в бъдещето; когато работим всеотдайно и единно. Като изпълнявате с достойнство, храброст и чест воинските си задължения в мироопазващи операции зад граница, вие издигате международния авторитет на България. И в мирно време имаме нужда от смели и храбри мъже, на които обществото разчита в тежки ситуации. Заради всичко това – изказвам своята признателност за любовта и себеотдаването към професията. 
Нека Свети Георги ни закриля и в бъдещите дни! Желая на вас и вашите семейства крепко здраве, силна воля и неизчерпаема енергия. Бъдете горди и победоносни!

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top