Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАТО има нов шеф в Европа

[post-views]
НАТО има нов шеф в Европа

Новият главнокомандващ на силите на САЩ в Европа е генерал Къртис Скапароти, съобщиха световните агенции. Очакваше се вчера той да оглави и силите на НАТО в Европа. 
На церемония в Щутгарт, където е централата на европейското командване на американските сили, Скапароти пое поста от досегашния главнокомандващ Филип Брийдлав. Церемонията се председателстваше от военния министър на САЩ Аштън Картър. Церемонията по оглавяването на силите на НАТО в Европа трябваше да се състои в белгийския град Касто и да бъде председателствана от генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг.
60-годишният Скапароти е 18-ият американски офицер, оглавяващ силите на НАТО в Европа. Алиансът е изправен пред многобройни изпитания, включително заемащата по-агресивни позиции Русия и въоръжения ислямски екстремизъм, отбелязва АФП.
Аштън Картър изтъкна, че НАТО държи вратата си отворена за Русия, ако тя иска сътрудничество за справяне с предизвикателствата за сигурността и ако се откаже от войнственото си поведение. Картър изрази загриженост за т. нар. от него руско „дрънкане на ядрени оръжия“. „Кремъл трябва да реши. Не искаме студена война, още по-малко гореща. Не търсим начин да направим Русия свой враг“, заяви ръководителят на Пентагона.
 

Най-ново

Единична публикация

Избрани