Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отлични на мисиите – вдъхновени на сцената

[post-views]
Отлични на мисиите – вдъхновени на сцената

koncert7През април над 700 български и 35 американски военнослужещи със 190 единици разнообразна техника участваха в учението „Ответен удар“ на полигон „Ново село“ като моторизирана пехотна батальонна бойна група. В същото време артилеристите от 4-и полк проведоха на учебния полигон „Корен“ своята 10-дневна полева подготовка. След тактически учения с бойни стрелби обучението завърши с тренировка по  управление на огъня на групата. koncert3

Малко преди това 31-вият ни контингент започна участието си в международната мисия на НАТО „Решителна подкрепа“ за подготовка, съветване и подпомагане на силите за сигурност в Афганистан. 60-те военнослужещи от охранителния взвод от контингента са командвани от лейтенант Славена Желязкова. Групи от военни формирования продължават да извършват съвместни задачи с екипите на „Гранична полиция“ по усилване на охраната на българско-турската и българско-гръцката граница…

Всички изброени участия са само част от задачите на Сухопътните войски през това време. Прави чест на този вид въоръжени сили, че наред с многобройните си задължения, изпълнявани в условия на недостатъчно финансиране, остават верни на една традиция на Българската армия – прегледите във формированията на любителското художествено творчество, които завършват със заключителен спектакъл. Веднага може да възникне въпрос – дали това не е допълнително натоварване на военнослужещите? Който е присъствал обаче на тази прегледи и е видял вдъхновението на талантите, овациите при посрещането и изпращането на всеки изпълнител и изключителната атмосфера на приятелство  ще отговори категорично, че те са необходими. Необходими са така, както и участията на мисиите и ученията на полигоните.  

Във формированията на Сухопътните войски вече започнаха прегледите на любителското художествено творчество. Едни от първите, които направиха проверка на възможностите на своите таланти, бяха военнослужещите от 110-и логистичен  полк под ръководството на капитан Здравко Пейчев. В програмата бяха включени познати изпълнители от предишни години като старши сержантите Фаня Демирова и Тихомир Колев. Изявиха се също младши сержант Георги Петковски, редниците Петър Кацаров, Николай Колев и Николай Николов, и цивилният служител Боян Бозвелиев. Под ръководството на старши лейтенант Татяна Пехливанова танцовите си умения демонстрира самодейният състав „Логистик“. Негов съперник бе танцовият състав „Китка“.

koncert6Прозвучаха и хорови изпълнения на отделните формирования от полка. По традиция програмата завърши с представянето на вокално-инструменталната група „Спектър“ с фронтмен капитан Стоян Казаков. Най-добрите  изпълнители от полка ще се явят през юни на заключителния преглед на любителското художествено творчество на Сухопътните войски.

През годините тези заключителните прегледи винаги са преминавали с много очаквания, вълнения и емоции. И много трудно е било класирането, защото нивото на участниците е високо. Да си припомним последния такъв преглед, който се състоя през миналата година в Смолян. Може би той бе най-добре организираният от всички досега. За това допринесе домакинството на 101-ви алпийски батальон с командир подполковник Димитър Кацаров от състава на 68-а бригада „Специални сили“. Пристигащите автобуси в Смолян бяха насочвани от регулировчици и всички имаха осигурени безплатни места за паркиране, съгласувани с общината. Групите се съпровождаха от военнослужещи, които ги завеждаха до определените за тях гримьорни, помагаха им за осветлението и озвучаването, и за всичко, от което се нуждаеха. Впечатляваща бе и украсата на сцената на Военния клуб.koncert5

На висота бяха всички състави и индивидуални изпълнители. Публиката от военнослужещи ги даряваше със заслужени аплодисменти, независимо че имаше конкуренция и предстоеше класиране. Затова и комисията изпита затруднения при определянето на призьорите в отделните жанрове и при крайното подреждане на формированията. 

Първото място заслужи 68-а бригада „Специални сили“, представена от смолянските таланти на 101-ви алпийски батальон. Те разиграха сюжети,  изпипани с вещина до най-малките детайли. Танци, музика, песни, пъстри оригинални носии, артистични изяви – всичко това бе събрано и дозирано с мярка в пресъздадената автентична „Традиционна родопска сватба“ на художествения ръководител и хореограф редник Илияна Тодорова. Накрая на представянето на 101-ви алпийски батальон неговият командир подполковник Димитър Кацаров не издържа и наду гайдата под аплодисментите на публиката във Военен клуб – Смолян. Втори станаха воините от 3-и отделен механизиран батальон – Благоевград, а третото място в комплексното класиране спечели 55-и инженерен полк – Белене. В спектакъла взеха участие още 2-ра Тунджанска механизирана бригада, 61-ва Стрямска механизирана бригада, 4-и артилерийски полк, 110-и логистичен полк, Центърът за подготовка на специалисти – Сливен, и 38-и батальон за ЯХБЗ.

koncertЩе се запомни и голямата изненада на четиричасовата програма. На сцената излезе космическата Валя Балканска в съпровод на гайда. Всички нейни изпълнения бяха огласени с неспирни овации и възгласи „Още! Още!“ Накрая Петър Янев засвири с гайдата „Тих, бял Дунав“. Спонтанно песента бе поета от всички присъстващи в залата. Тези моменти остават незабравими. Те са ярко доказателство, че заключителните прегледи на любителското художествено творчество трябва да продължават и да повдигат самочувствието на военнослужещите от Българската армия.
 

Артилеристите от 4-а бригада станаха комплексен първенец

 „… Комплексни първенци в прегледа станаха творците от 4-а артилерийска бригада. Асеновградчани направиха силно впечатление още с предишните си изяви, когато прегледът набираше скорост в бригадите и в рамките на 2-ри армейски корпус. Формацията им „Фугас“ с ръководител старшина Иван Меселов и солисти редниците Калинка Караматева и Венцислав Карабаротев е в състояние да изнесе самостоятелен концерт, и то на професионално ниво. Ще се запомнят изпълненията на „Катерино моме“  на лъчезарната Калинка, „Росни ми, росни Росице“ на  Карабаротев и „Чирпане, Чирпане“ на Меселов. Ансамбълът на веселите разузнавачи от 4-а бригада припомни песента на Мария Нейкова „Вървят ли двама“ от филма „Козият рог“. Неподправеният армейски хумор от сценката на лейтенант Георги Златев и старши сержант Ивайло Иванов „В пустинята“ повиши още повече настроението на зрителите.
Втори в комплексното класиране, може би, изненадващо, но съвсем заслужено, се наредиха воините от 95-и свързочен полк…Третото място бе отредено на представителите на Централния учебен център „Христо Ботев“ в Плевен…“ 
                     в. „Българска армия“ 8 май 2003 г.

„Пирински танц” ще се играе и на гала-концерта в Пловдив

Силно впечатление на публиката в концертната зала на Военен клуб – Пловдив, както и на двете комисии,  направи съставът за народни танци от 61-ва бригада с ръководители ефрейтор Руси Стаматов и редник Николай Юнаков. Стаматов е завършил Хореографското училище в София, а Юнаков – Музикалната академия в Пловдив. Танцьорите не са пропуснали досега да се представят на прегледите на любителското и художественото творчество в армията. Комисията от ГЩ на БА твърдо увери, че този състав ще участва на гала-концерта на 8 юни в Пловдив.
Кадрови войник съм от 2004 г. и служа като шофьор, сподели редник Юнаков. Той обясни, че по-голямата част от реквизита на танцьорите са си изработили самите те като цървулите, ножовете и чорапите. През миналата година войниците са представили „Шопски танц“, а сега са наблегнали на пиринските танци.

 в. „Българска армия“ 8 май 2007 г.

 

Песните и танците завладяха публиката и тя се чувстваше като част от спектакъла

„…Стана традиция откриването на заключителния Преглед на любителското художествено творчество в Сухопътни войски да става с марша „Велик е нашият войник“ на смесения войнишки хор от 61-ва Стрямска механизирана бригада. Зрителите в читалище „Родолюбие“ в Асеновград станаха на крака, а след това дълго аплодираха и следващите изпълнения на този хор под диригентството на старши лейтенант Анатолий Габров – химна на обединена Европа и марша на 61-ва бригада…Сцената се напълни по време на песента „Гергана пиле шарено“ на редник Людмила Узинкирова от 13-а бронетанкова бригада. Съпровождаше й народен състав, а танцьорите допълнително, без натрапване, правеха преживяването още по-силно.
в.„Българска армия“ 8 май 2008 г.

 

Талантите от 61-ва 
бригада са първи 

Представителите на 61-ва Стрямска механизирана бригада завоюваха първото място – комплексно, в заключителния Преглед на любителското художествено творчество в Сухопътните войски, проведен в Стара Загора. Второто място заеха талантите от 2-ра лека пехотна бригада, а трети се класираха командосите от 68-а бригада „Специални сили“. Отличени бяха също състави и индивидуални изпълнители. 
Резултатите бяха обявени със заповед на командващия на Сухопътни войски, прочетена от председателя на комисията за прегледа полковник Йордан Дончев – началник на направление МКЖ в Щаба на СВ. Наградите връчи заместник-командващият на СВ генерал-майор Атанас Самандов. Водещи на спектакъла бяха капитан Николай Господинов и майор Светлана Георгиева. 
 в. „Българска армия”  15 май 2009 г.

 

                                    

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани