Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Време да споменем и проблемите

[post-views]

icmo
Публична дискусия на тема „ЕС пред избор: по-силен политически съюз или упадък“ се състоя в Информационния център на МО по случай Деня на Европа. Форумът беше организиран от Европейското движение и Съюза на европейските федералисти, съвместно с Информационното бюро на ЕП в България. 
Въпреки празничния повод темите, по които политици и граждани размениха мнения, бяха свързани с наболели проблеми като как да се направи европейският проект отново привлекателен за обществото, ролята на ЕС за глобалната демокрация, сигурност и справедливост, както и проблемите с мигрантите и интеграцията им към европейските ценности. Сред поканените да споделят виждането си по темите бяха холандският посланик Н. Пр. Том ван Оорсхот, представляващ председателството на ЕС, Петер Колб – жарже д`афер на Германия, Теодор Стойчев – ръководител на Информационното бюро на ЕП в България и Велко Иванов, генерален секретар на Съюза на европейските федералисти в България. 
Дискусията откри евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев, председател на Съюза на европейските федералисти в България. Той поздрави пълната зала по случай Деня на Европа и припомни, че датата освен празник, е и ден на памет за ужасите, случили се през ХХ век. Евродепутатът напомни, че в ЕС живее около 7% от световното население, но също така и, че държи над 25% от световната търговия и разпределя голяма част от световните блага. 
„Парадоксално е, когато едни и същи хора, от една страна обвиняват ЕС, че не е ефективен, че не може да се справи с глобалните предизвикателства, че не може да опазва външните граници, а от друга страна абсолютно същите хора, не позволяват на ЕС да има тези инструменти, които да гарантират ефективна защита на външните граници, не позволяват да обединим нашия отбранителен капацитет, да има общо европейско разузнаване срещу тероризма. Защото терористите работят без граници, а националните разузнавателни служи работят с граници. Скандално е, че те не си сътрудничат помежду си. Само 5 страни в ЕС обменят информация и захранват базата данни на Европол“, подчерта Андрей Ковачев. Повече за мнението на г-н Ковачев по въпроса четете в интервюто на стр. 6 в броя).
Посланикът на Холандия Н.Пр. Том ван Оорсхот опита да привлече вниманието върху ценностите, обединили държавите при създаването на Европейския съюз.
„С времето все по-малко са преките свидетели на ужасите, случили се през Втората световна война. Затова съм на мнение, че трябва да помним случилото се, тъй като то е много важно“, заяви посланикът. „Разстройва ме фактът, че в много европейски страни тече дебатът трябва ли да се празнува този ден. Трябва да помним и че пет години по-късно Шуман започна тази великолепна идея, която е едно от най-големите човешки постижения на нашия континент. Това е история на успеха, която в наши дни е силно подценявана. Хората приемат постиженията на ЕС като гарантирани, те смятат, че е нормално да няма граници, повечето държави да споделят единна валута, че имаме една от най-големите икономики в света. Сега обаче има липса на увереност в ЕС, а гражданите на съюза очакват твърде много от него“, подчерта г-н Оорсхот. „По отношение на мигрантите и тяхната интеграция хората често следват мнението на популисти и демагози и подценяват европейските ценности“, смята още холандският посланик. 
Германският жарже д`афер г-н Петер Колб също подчерта, че твърде много хора са забравили защо е бил създаден ЕС. Според него политици и коментатори възприемат съюза като гарантиран и не си дават сметка, че съществуването му се дължи на всекидневна битка и работа. Дипломатът подчерта, че френско-германското сътрудничество е било изключително важно за ЕС през 60-те години на ХХ век, но след разширяването на съюза интересите вътре в него са се променили и френско-германският компромис от миналото вече не е достатъчен. „Това е основната причина, поради която френско-германският мотор вече не работи добре“, смята г-н Колб. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани