Информационен център на Министерство на oтбраната

Промени по стандартите на НАТО

parashutistiПредстои конкурс за набиране на войници във формирования от Българската армия. Едно от тях е 68-а бригада „Специални сили”, но засега кандидатите да служат в нея не са много. Това бе поводът за разговора ни с командира на бригадата бригаден генерал Явор Матеев, в който засегнахме и други въпроси, свързани със Специалните сили.  

Защо подалите документи до този момент са малко?

Факторите са много. Нашият конкурс за бригадата бе обявен значително по-късно, почти два месеца, от останалите. И много хора, които искат да бъдат войници, си пуснаха там документите. Все пак, очаквам, че ще се появят още. Но наистина, желаещите да служат при нас са малко. Причината е, че изискванията ни са по-високи, например кандидатите за почти всички длъжности  трябва да имат категория „С” за шофьори. Необходимо е и да преминат на авиолекарска комисия и може би се притесняват от това, отговаря бригаден генерал Матеев. Според него, проблем е също, че патриотичното възпитание на част от младите хора и чувството им за дълг и отговорност към Родината не са на това ниво, на което искаме да бъде. 

Доста от сегашните войници напускат армията. Какви са причините за това? Първата е, обяснява командирът на 68-а бригада, че много отдавна не са правени конкурси. Последният във формированието е от преди 10 години, което е абсурд. Нормално е това да е един постоянен процес, нормално е хората да идват за 3, 6 или 9 години и да си отиват, и на тяхното място да постъпват нови.

В бригадата служат кадрови войници, които са на 10-15-годишна служба. Естествено е тези, които не са станали сержанти, да търсят друг път на развитие. И другият голям проблем е, че действително възнагражденията, особено на войнишкия състав, са много ниски, сравнени с тези в страната. Дух, преданост – да. Но всеки човек иска възможности да гледа семейство, посочва още бригаден генерал Матеев.

Идеята му е подборът на нови войници да е постоянен процес.

brigaden general Qvor Mateev
Бригаден генерал Явор Матеев

Направил е предложение по законов ред – да се извършат промени в регламентиращите документи и така командирите на формирования да имат право веднъж годишно да обявяват подобни конкурси, след като щатният войнишки състав падне под 5 процента. А това означава, че в перото средства за личен състав трябва да се отпускат пари за щатния състав, както е по списък. Иначе формированията могат да паднат и под 50 процента неокомплект. В други страни за Специалните сили основно се набират военнослужещи от целия състав на армията. Правило  е най-добрите от общовойсковите формирования да постъпват при тях след квалификационен курс. Но за да стане това и в нашата армия, трябва да се промени нормативната база.  

Как, обаче, Специалните сили да са привлекателни за военнослужещите от други формирования и за младите хора от цивилния живот? И какво трябва да се промени, за да се случи това? Определено, отпуснатите ни лимити сериозно ни затрудняват. Непрекъснатите ограничения карат командирите от всички степени да измислят какви ли не еквилибристики само и само да се справят със задачите си. Примерно, тази година имаме с 30 процента по-малък годишен лимит за дизел, а той е основното гориво, което ние използваме. Задачите по план не са по-малко от миналата година. А извънпланово са заповядани поне толкова мероприятия, колкото са и по план, отчита бригадният генерал. Той добавя, че дори за парада на 6 май униформите за участниците в него са били доставени в последните дни. Какво е състоянието на парашутно-материалната част?  Казвам открито, категоричен е бригаден генерал Явор Матеев,  може тя да не е достатъчна, но сравнение с края на миналата година, ние имаме два пъти и нещо повече основен тип парашути с кръгъл купол, което за нас е нещо огромно. И то чисто нови, доставени от завода парашутни системи МС-6 – в комплект със запасен парашут, преносна торба и контейнер. Получихме всичките парашути МС-6, както е по програма FMF.

Това за мен е най-съвременният парашут с кръгъл купол за бойно използване.

В армията на САЩ той е от 3-4 години, т.е. имаме нещо много съвременно. С този парашут военнослужещи от бригадата направиха скокове преди няколко години по време на учението  „Тракийско лято”. Два скока е извършил и командирът на 68-а бригада. Сега всички командоси вече са преминали модул на обучение, положили са изпити и имат допуск за работа с парашутната система. И през следващата седмица се очаква да се проведат първите масови скокове с МС-6. Парашути тип „Летящо крило”, които са по същата програма на базата със споразумението със САЩ в областта на отбраната, ще бъдат получени в значително количество. Но най-вероятно доставката ще се реализира от края на тази година до средата на следващата.

За Специалните сили се заговори повече и при посещението у нас в края на април на генерал-лейтенант Маршал Уеб – командир на Щаба на специалните операции на НАТО. Дали бригаден генерал Матеев е обнадежден от проведените тогава разговори, особено за мястото на Специалните сили в състава на армията? Действително те трябва да бъдат, така е навсякъде в НАТО, а и в световната практика, като отделен елемент, отделно командване в състава на БА, и подчинени на най-висшия военен. Това се обуславя от факта, че Силите за специални операции (ССО) са стратегическо оръжие, т.е. те трябва да са подчинени на най-висшия командир, а това в БА е началникът на отбраната.

Те изпълняват такива задачи, които са от стратегическо значение или най-малко със стратегически ефект.

И най-вече – това не е самоцел, а се прави, за да има мълниеносен начин на командване и изпълнение на специалните операции. По този начин организирани, обобщава бригаден генерал Матеев, Специалните сили ще бъдат много повече и в по-голяма степен в помощ на видовете ВС.

Той конкретизира, че всички – и министърът на отбраната, и началникът на отбраната, и председателят на Комисията по отбрана, и нейните членове твърдо са заявили подкрепата си за новите проектопромени в ЗОВС. Текстовете поне в 4 раздела ще дадат възможност ССО да станат отделен елемент в БА, да имат самостоятелен бюджет, да водят подготовка само като Специални сили и да бъдат използвани само по предназначение, когато се наложи, включително и извън територията на страната. 

Бригаден генерал Матеев изказва удовлетворението си от това, че генерал-лейтенант Маршал Уеб е дал изключително висока оценка на предложенията и на това, което е разработено като визия за развитие на 68-а бригада и българските Специални сили в два етапа – от юли 2016 до края на 2017 г. и от 2018 до 2020 г.

Първият етап включва, след приемане на закона, вероятно през юни-юли, бригадата като ядро на ССО да стане отделен елемент от БА. Веднага след това ще бъде предложено на началника на отбраната да се промени малко щатът на бригадата, така че да може максимално да се доближи до изискванията на ССО. Мнението на бригаден генерал Матеев е, че в този щат е необходимо увеличаване на сержантските длъжности. Нормално е да бъдат задържани тези хора –  специалисти и инструктори, защото  бригадата разполага с малки формирования с големи възможности и в тях трябва да има изключително добре подготвен състав.

Командирът на бригадата се надява и на по-добро финансиране, поне с 50 процента повече. Има подкрепата на министъра и на началника на отбраната за допълнително постановление на МС, с което да се даде старт за придобиване на най-належащи неща, свързани с въоръжението и снаряжението, които са от жизнена необходимост. А в Щаба на отбраната ще се формира отдел, най-вероятно „Специални сили”.

През втория етап на развитие е планирано да се сформира командване на ССО. И в неговия състав да влязат и формирование от ВМС, а оперативно, когато се налага – и от ВВС. В преминалия парад на 6 май бригаден генерал Явор Матеев участва за първи пък като командир на бригада. Той заявява, че за него това е гордост, чест и отговорност. Но много хора са му се обадили за лошото предаване по телевизията, в което след това се е уверил и той, като го е гледал в интернет. 

Говореха за неща, които нямаха нищо общо с това, което се случваше. Точно по време на минаването на блоковете бяха пуснати кадри от летище София – на хора от технически състав, които се качваха в автобус. И други кадри – на резервни самолети на стоянката. И трета камера, вързана на един вертолет, от която се предаваха отвисоко зелени площи и сгради на София, вместо да се дава парадът. Това за мен е неуважение към участниците. И най-лошото бе, че коментаторите в студиото изобщо не бяха стиковали действията си със случващото се на площада при минаването на блоковете. Така не се отразява парад. Най-добрият вариант беше – словата, които се четат от дикторите на площада, да бъдат и по телевизията. Действително, заключава бригаден генерал Матеев, не може така да се отразява парад.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top