Информационен център на Министерство на oтбраната

Съвместна подготовка на „Ново село“

novo selo pogotovkaПрез тази седмица на полигон „Ново село“ военнослужещи от Българската армия, Морската пехота на САЩ, въоръжените сили на Румъния Великобритания и Франция провеждат многонационалната съвместна подготовка PLATINUM LION 16-3 на „Черноморски ротационни сили 16.1“ (BLACK SEA ROTATIONAL FORCE 16.1). Тя бе открита на 9 май и ще продължи до 15 май. В подготовката участват 90 военнослужещи от Българската армия, 150 от Корпуса на Морската пехота на САЩ, 25 от румънските въоръжени сили, 40  от въоръжените сили на Великобритания и 11 от въоръжените сили на Франция.

Българските участници са от състава на 42-ри механизиран батальон и щаба на  2-ра Тунджанска механизирана бригада, и Центъра за подготовка на специалисти – Сливен. Заедно с колегите си от 1-ви батальон на 8-и полк „Морска пехота“ на САЩ, 63-и пехотен батальон от 15-а механизирана бригада на румънските въоръжени сили, 42-ри кралски полк „Морска пехота“ от Великобритания те се обучават в провеждането на настъпателни и отбранителни операции в съвместна многонационална среда. Планирани са също бойни стрелби с щатното стрелково оръжие на формированията, с въоръжение на партньорите от други нации, както и с танкова и артилерийска материална част. Военнослужещите от Въоръжените сили на Франция участват за първи път в съвместната подготовка „Черноморски ротационни сили“. Групата офицери от състава на Планински артилерийски полк усъвършенстват оперативната си съвместимост при осигуряването на артилерийска огнева поддръжка с формированията от Корпуса на Морската пехота на САЩ и другите съюзници от НАТО.

Ръководител  от българска страна е майор Николай Николов – заместник-командир на 42-ри механизиран батальон, а от американска страна – капитан Кърк Стайнхорст от Морската пехота на САЩ. Командир на френските щабни офицери е полковник Патрис дьо Камарет – командир на Планински артилерийски полк. Командващ офицер на британските командоси е подполковник Джъстин Ейнсъл, а лейтенант Диана Кирила командва румънския пехотен взвод.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top