Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Морската мисия на ЕС в Средиземно море не постига целите си

[post-views]

EUROPE-MIGRANTS/Започналата миналата година морска операция на ЕС край бреговете на Либия „Софѝя”, която цели спирането на  незаконния трафик на хора, за сега не се справя с поставените й задачи. Това е заключението на специална комисия в британския парламент. От ООН посочват, че старият мигрантски маршрут през Средиземно море отново се активизира.
За последната седмица корабите от мисията на ЕС само в Средиземно море са спасили над 1000 души, посочват от агенцията по бежанците към ООН.
През деня на пристанище на остров Сицилия пристигнаха 340 мигранти, за които се съобщава, че са избягали от войните в Ирак и Сирия.
Сред спасените е и бременна жена в деветия месец, която беше изпратена в болница, с хеликоптер.
За първи път от месеци на италианските брегове са акостирали повече мигранти и бежанци от колкото в Гърция, посочват властите в Рим.
Причината е договореното споразумение между ЕС и Турция, според което Анкара се ангажира да приема обратно всеки нелегален мигранти пристигна в Европа от нейна територия.
Италия се опасява, че отново ще се превърне в предпочитана дестинация за стотиците хиляди бежанци  и имигранти, които искат да стигнат до Европа.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани