Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Музикални илюминации в „Арена Армеец“

[post-views]
Музикални илюминации в „Арена Армеец“

GVARDEICI 1
Бляскави илюминации и фойерверки от музика, допълнени с лазерно светлинно шоу, зарадваха зрителите в столичната зала „Арена Армеец” вечерта преди Деня на храбростта и Празник на Българската армия – 6 май. 

Военни маршове класика, фGVARDEICI 3олклор, джаз, поп-рок звучаха от сцената, предизвиквайки нестихващите аплодисменти на въодушевената публика. 

Третият поред музикален парад на военните духови оркестри се превърна в истински празник на изкуството. Проявата, в която имаше и международно участие, беше организирана от Националната гвардейска част с командир бригаден генерал Боян Ставрев. Сред присъстващите в пълната зала бяха президентът Росен Плевнелиев, който е и патрон на музикалния парад, министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната генерал Константин Попов.
GVARDEICI 4
Оркестрите излязоха на сцената, свирейки „Един завет”. Под ръководството на главния диригент на БА и на музикалния парад майор Ради Радев, който е и началник на Гвардейския представителен духов оркестър (ГПДО), последва общо изпълнение на българския национален химн.  

Нашата славна армия е опора на обществото и символ на българската държавност, каза президентът Плевнелиев в словото си при откриването на проявата. В тежките моменти от нашата история тя е живяла с тревогите, с болките на хората, изтъкна той.

Оркестрите изпълниха „Велик е нашият войник”.
GVARDEICI 5
И започна полетът в галактиката на музиката. По най-подходящия за целта начин – с интродукцията от филмовата сага „Междузвездни войни”, в изпълнение на Представителния духов оркестър на ВВС. Последваха звуците на „Земля в илюминаторе”, а след това и на класиката на „Дийп Пърпъл” – Smoke on the water.

С маршова крачка, свирейки „Откога се е, мила моя майно льо, зора зазорила…”, сред пушеци на сцената излезе Фестивалният военен духов оркестър, съставен от оркестрите на Националния военен университет „Васил Левски” и 2-ра Тунджанска механизирана бригада. Последваха джазови парчета, както и известното Happy на Фарел Уилямс. На сцената се появиха и средношколците от ученическия гвардейски отряд от гимназия „Христо Ботев” в Кърджали, които маршируваха под звуците на „Тих бял Дунав”.

Гръцкият военен духов оркестър от Солун си извоюва аплодисментите с прочувствени изпълнения на джаз и гръцки фолклор. А Представителният духов оркестър на ВМС се представи с изпълнения на маршове, както и на популярни парчета, познати от филмите, а също и на известното Go west на „Пет шоп бойс”. В спектакъла се включи и мажоретен състав от читалище в Ботевград, при което блокът на моряците сред публиката избухна в бурни аплодисменти.

Оркестърът на военноморските сили на САЩ в Европа, базиран в Неапол, Италия, също завоюва симпатиите на зрителите с джазови изпълнения, както и с неаполитанската класика „О соле мио”.GVARDEICI 2
 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани