Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Парад на армейската слава и мощ

[post-views]
Парад на армейската слава и мощ

Президентът Плевнелиев: Да благодарим на смелите български воини!

PREZIDENT


Славата и мощта на Българската армия и Въоръжените сили бяха демонстрирани по време на парада на 6 май. На площад „Княз Александър Първи“ дефилираха блокове от Въоръжените сили, както и военна техника на Сухопътните войски, а в небето прелетяха самолети и хеликоптери от ВВС. Повече от 1300 военнослужещи участваха в проявата, която беше наблюдавана на живо от хиляди граждани.
Празничният ден започна с 
водосвет на бойните знаменаPARAD-3
и знамената – светини пред Паметника на незнайния воин. Ритуалът беше отслужен от патриарх Неофит. Почетният строй беше приет от президента Росен Плевнелиев. Патриархът отправи молитва към господ да даде здраве и сили на воините, за да могат да служат вярно и предано на България. Направи ги честни и достойни бранители на нейните граници, на правдата, реда, спокойствието, дай им мъжество, доблест и благоразумие, за да изпълнят достойно своя дълг, пази ги от всяко недостойно и безчестно дело или сатанинско внушение, каза Неофит. Той поръси знамената със светена вода. Присъстващите държавни ръководители поднесоха венци и цветя пред паметника.
Точно в 10.00 ч. на площад „Княз Александър Първи“ президентът Плевнелиев прие рапорта на командващия парада – командира на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев. Държавният глава поздрави строените блокове.
На този ден се прекланяме пред подвига на храбрите български воини, коленичим, за да почетем паметта на героите, отдали живота си за свободата, обединението и независимостта на България, каза в словото си президентът Плевнелиев. „Отдаваме заслужена почит на загиналите в мисии зад граница, изпълнили достойно своя дълг. Поздравяваме всички ветерани, както и днешните български воини, които всеотдайно и 
решително отстояват суверенитета
PARAD-2и териториалната цялост на страната. Нашата история е богата на примери как народ и армия заедно отстояват правото за национално самоопределение и самостоятелно съществуване на българската държава“, изтъкна той. Президентът напомни за славните победи на Българската армия по бойните полета на войните за национално освобождение и обединение. „Днес се прекланяме пред българските бойни знамена и пред подвига на героите, които с цената на живота си успяха да ги опазят и да не допуснат нито едно от тях да попадне във вражески ръце. Народът пази спомена за своите смели и храбри чеда“, изтъкна той. Заветът на нашите сънародници, воювали и загинали, за да имаме ние своето настояще и бъдеще, е в твърдата вяра и непоклатимия дух, силната воля и осъзнатия дълг, във воинската чест и достойнство, в чистата любов към отечеството, техният завет и пример сме длъжни да помним, да отстояваме и да съхраним за следващите поколения, допълни държавният глава.
„Днес мирът и свободата отново са поставени на изпитание. За първи път след Втората световна война 
нивото на сигурност 
е толкова ниско
PARAD-1
Свидетели сме на фундаментални различия по ключови въпроси от международния ред. Днес международната среда е усложнена, като войната и терорът са факт в редица региони, където държавността и институциите се разпадат. Гражданите са разтревожени и очакват политиците да действат отговорно и решително за решаване, а не за задълбочаване на кризите. Защото каузата на един политик не е да търси, а да решава конфликти. Да подкрепи принципите, не интересите. Да даде път на дипломацията, не на оръжията“, сподели в словото си президентът.
По думите му днес сме изправени пред необходимостта от преосмисляне и адаптиране на визията за колективната сигурност, с цел гарантирането на свободна мирна и единна Европа. Изграждането на съвременна и боеспособна армия, която да гарантира националната сигурност, да бъде съвместима с армиите на съюзниците и да бъде способна да изпълни поставените от държавното ръководство задачи, е основен приоритет на страната ни и трябва да бъде доведено до успешен край, съгласно приетите стратегически документи, категоричен беше президентът Плевнелиев.
Той напомни за извършеното в областта на отбраната през изминалата година, като акцентира върху Консултативния съвет за национална сигурност, „който взе решения от историческа важност за ВС“. По думите му сега е необходимо най-важното – доброто и ефективно изпълнение на програмата за модернизация.
„Рисковете и заплахите за сигурността в Европа не бива да се отричат. Но те не идват само от миграционната вълна и терористичните атаки. Незаконното анексиране на Крим, украинската криза, дестабилизирането и поставянето на държави в зависимост от нечия чужда воля чрез замразени конфликти, хибридни, пропагандни и кибератаки са факт“, каза президентът. По думите му днес България стои добре на фона на рекордния брой кризи около нас. България пази ефективно границите си, спазвайки човешките права, отстояваме принципни позиции в ЕС в съгласие с демократичните ценности, не демонстрираме национален егоизъм, а търсим общоевропейско решение за всяка една от кризите, защото само това е устойчивото решение, аргументира се държавният глава. Той посочи, че миграцията, тероризмът, климатичните промени, енергийната зависимост, икономическата криза минават отвъд границите. Тези проблеми са трансационални и изискват съвместни усилия и решения, каза президентът Плевнелиев. „България днес получава признанието на партньорите. 
Ние сме част 
от решението

не от проблема. България е надежден и предвидим партньор на международната сцена. Въпреки трудностите армията изпълява отговорно конституционните и съюзническите си задължения в колективната система за PREMIERсигурност на НАТО и ЕС. Българските военнослужещи достойно, храбро и с чест изпълняват своите задължения в мнообройни мисии и операции на няколко континента“, изтъкна той. Нека да благодарим на нашите смели български воини, които с високия си професионализъм и всеотдайност са стожер на патриотичния дух на националните ценности и интереси, заяви президентът. „Честит празник! Да живее България!“, завърши словото си той сред аплодисментите на присъстващите.
Участващите блокове преминаха в тържествен марш. Аплодирани от публиката, по жълтите павета маршируваха Знаменният взвод на Националната гвардейска част (НГЧ) със знамената-светини, представителните блокове на ВА „Г. Ст. Раковски“, НГЧ, НВУ „В. Левски“, Сухопътните войски, ВВС, ВМС, Съвместното командване на силите и Служба „Военна полиция“.
Над площада прелетя 
хеликоптер Ми-17 
с националния флаг

а след него още хеликоптери – „Кугър“, „Бел“, „Пантер“ от ВМС, и самолети – „Спартан“, Ан-30, „Пилатус“. Прелетяха също МиГ-29 и два СУ-25, чиито екипажи изпълниха фигурите разпуск „ветрило“, тоно и лупинги.
На площада премина и желязната колона от техника на Сухопътните войски. Тя включваше танк Т-72, 122-милиметрова самоходна гаубица „2С-1“- „Гвоздика“, бойни машини на пехотата БМП-1 и БМП-23, многоцелеви транспортьор „Тунджа“, зенитно-ракетен комплекс „ОСА“ АК, 152-мм гаубица Д-20, реактивна система за залпов огън БМ-21 „Град“, тактически ракетен комплекс „Точка“; бронирани автомобили „Мерцедес“ и „Хамър“, бойни бронирани колесни машини Commando select и Guardian, бронирани автомобили „Пустинна котка“ на Военна полиция, пускови установки от зенитно-ракетни комплекси С-300, както и пускови установки от ЗРК С-125. Въпреки че отдавна толкова много бойна техника не беше дефилирала по площада и в небето над София, парадът премина отлично, като по конец.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани