Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Разузнаване в Ню Йорк

[post-views]
Разузнаване  в Ню Йорк

В плана за агентурно-оперативната работа по линия на САЩ за 1968 г. на резидентурата ни в Ню Йорк се отбелязва, че оперативната обстановка в САЩ е характерна с постоянното засилване на полицейско-разузнавателната и контраразузнавателната дейност за потискане и унищожаване на появяващите се „все повече и повече“ леви тенденции в определени кръгове в страната. Тази дейност е насочена и против движението за спиране на войната във Виетнам, за предотвратяване на противоречията между страните – членки на НАТО, за смъкване на правителствата в страни, които не са склонни да провеждат американската военнолюбива политика и др. Антикомунистическата пропаганда заема водещо място в идеологическата и политическата борба на САЩ срещу социалистическите страни и преди всичко срещу Съветския съюз, се казва в плана. 

Шпиономанията продължава да е обект на телевизията, радиото, киното и всички други възможни средства за „отравяне съзнанието на хората и тяхното сплашване  да не отиват на контакти с лица и представители на нашите страни“, се посочва в плана. В САЩ по това време се издават книги с неограничени тиражи, в чието съдържание се изтъква „по най-циничен начин“ борбата и успехите на американското разузнаване и контраразузнаване срещу страните от социалистическия лагер. Въпреки това, се отбелязва в плана, наличието на ООН в Ню Йорк, на многото на брой и с многочислен състав представителства, акредитирани в САЩ, големият и постоянен обмен на чуждестранни студенти и специалисти, както и наличието на многомилионния град – създават известни условия за разузнавателна работа срещу „главния враг“.
 

Former President Jimmy Carter and his wife Rosalynn, wave from the top of the aircraft steps as they depart  Andrews Air Force Base at the conclusion of President Ronald Reagan's inauguration ceremony.
Президентът Джими Картър със съпругата си.
На първо място в плана, в така наречените номенклатурни или информационни задачи е заложено изясняването на политиката на САЩ към Народна република България и другите социалистически страни. Следват участието на САЩ в НАТО и СЕНТО, американската политика по отношение на Балканите, както и спрямо арабските страни и Израел. Трябва да се изяснят и позициите на САЩ по редица международни въпроси. 

Набелязаните „обекти за проникване“ са постоянната мисия на САЩ към ООН и мисиите на Турция и Гърция към ООН. 

За да се изпълнят информационните задачи, резидентурата трябва да предприеме редица действия, свързани с проучването на подходящи лица от средите на чуждите дипломати, американски граждани – местни или от български произход, които работят в обектите за проникване или имат връзки със служители от тези обекти, с цел откриване на разработки. 

Трябва да се установи връзка и с изведена от страната агентура. Да се създават и да се поддържат връзки с видни политически, делови, научни дейци и журналисти, с оглед получаване на информация по номенклатурните въпроси, да се печелят приятели на България и да се оказва влияние в нейна полза. Целият екип на резидентурата трябва да работи активно за придобиване на активна агентура и на агент-вербовчици.

Задачите, които стоят пред агентурата, предвиждат установяване на контакт с агента „Вирджиния“. На „Вирджиния“ трябва да се занесе подарък и да се проведе разговор с нея, с цел да се изяснят нейните оперативни възможности и след това да се направи предложение за използването й.

Що се отнася до разработките, трябва да се изготви план за възстановяването на  връзката с Карл който се завръща в Ню Йорк и по-нататъшната му обработка трябва да продължи. По линия на „Връзките“ планът изисква да се продължи работата с Алън, който трябва да бъде склонен да пише информационни статии за някои от нашите вестници срещу „съответно заплащане и легендировка“.
Чрез гръцки дипломати и журналисти в Ню Йорк трябва да се провери материалното му състояние в момента, както и отношението му към гръцката емиграция. Да се излезе и с предложение „за вземане на Алън на разработка“.

James Bond
Акьорът Роджър Мур, в коронната си роля на Джеймс Бонд, срещу … КГБ.

Необходимо е да се работи активно и с Ралф, защото трябва да се получи информация по Кипърския въпрос и по отношението на САЩ към него. Ралф също трябва да бъде предложен за разработка и да се набележат подробни мероприятия за нейното осъществяване. 

Активната идейна обработка продължава и с Манфред така, че в същото време той да бъде използван и за получаване на информация по актуални международни проблеми. Аналогично е положението и във Вашингтон.

В средата на 70-те години нещата видимо се променят, стават по-глобални. По всичко личи, че процесите на глобализация не са отсега, нито са от вчера. Най-вероятно те са се зародили в началото на миналия век или в края на по-миналия. 

По това време в ДС се провежда разговор с началника на управление „А“ на ПГУ на КГБ. От справката се вижда, че от КГБ препоръчват на ДС да се провеждат акции и да се предизвикват публикации в защита на неразпространението на ядреното оръжие. Да се провеждат и активни мероприятия, насочени против влизането на Испания в НАТО, като се действа от позициите на африканските и азиатските страни. Да се разобличават намеренията на президента Картър да въведе на въоръжение неутронната бомба и крилатите ракети. 

Препоръчва се още да се провеждат активни мероприятия за поява на публикации и изявления в заподноевропейските страни за влияние върху управляващите кръгове в САЩ с цел продължаване на политиката на разведряване. Акцентира се и върху провеждане на активни мероприятия, разобличаващи американската администрация, американската система и хегемония в света. 

NEW YORK
Ню Йорк през 1967. На празното място скоро ще започне изграждането на Световният търговски център.
От справката се вижда, че от КГБ поемат задължението да координират действията на „братските разведки“ против БНД – Националната разузнавателна служба на Федерална република Германия. В тази връзка се препоръчва да се активизира работата по разобличаване на кадровите служители и агентурата на БНД, като се отразява в пресата, радиото и телевизията. След разкриване на агентурата да се подава информация, че разкритието е извършено след изтичане на информация от центъра на БНД. Да се работи също така за разкриване на разузнавачи и агентура в трети страни като Италия, Гърция, африканските държави и др. 

Във връзка с Белградската среща да продължат активните мероприятия в полза на конференцията. Да се положат всички усилия за намаляване на влиянието на американската делегация върху делегациите на западноевропейските страни. Да се проведат и активни мероприятия, разобличаващи нарушаването на правата на човека в САЩ, Англия и ФРГ.

През 1978 г. е съставен план за работата на Европейското направление в ПГУ на ДС. Според плана основните усилия на направлението ще бъдат насочени към утвърждаване на външнополитическите акции на НРБ, страните от социалистическата общност и преди всичко на СССР, към укрепване процеса на разведряване и разширяване на принципите на мирното съвместно съществуване, намерили отражение в Заключителния акт от Съвещанието за сигурност и сътрудничество в Хелзинки през 1975 г. Сред основните задачи ще бъде дискредитирането на политиката на империалистическите кръгове на САЩ и НАТО, насочена към засилване на надпреварата във въоръжаването чрез производството на нови видове оръжия като неутронната бомба и крилатите ракети, както и към саботиране на процеса на разведряване чрез тенденциозното и провокационно противоставяне на въпроса за така наречените „човешки права“. За изпълнението на тези задачи са разработени и проведени доста активни мероприятия.   
 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани