Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Реакция на обрати и неизвестности

[post-views]
NFIU: Оценка на способностите 

nfiu-uchenieНеголяма зала с обикновени маси, компютри, видеоекран и учебни схеми и карти – такава е обстановката в ситуационния център на Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО (NFIU) в София. В момента тук се разиграва двустепенното компютърно подпомагано командно-щабно учение „Dacian Lynx – 16“. Учебната обстановка е наситена с неизвестности и обрати, които 

поставят на изпитание

реакциите на участниците.
В проявата, която приключва днес, се включиха повече от 250 военнослужещи от 11 държави от НАТО. Всички те тренират в районите на постоянна дислокация на щабните елементи и многонационалната дивизия „Югоизток“ в София и Букурещ.
Учението е особено важно за двата NFIU – в България и Румъния. За тях то е финален тест по пътя им към постигане на пълни способности. Дивизията пък „играе“ за завоюване на начални способности.
В ситуационния център в София неколцина офицери в камуфлажните униформи на държавите си – България, Албания, Румъния, Полша, които са част от екипа на българския NFIU, работят с компютрите и отвреме-навреме обменят кратки делови фрази за уточняване на учебната обстановка. А тя е сложна и напрегната, изисква пълна концентрация и светкавични организационни действия.
Аналогично на подобни учения и тук 

сценарият е фиктивен

обяснява оперативният офицер в ситуационния център – майор Ивайло Иванов, който е началник-секция „Операции и планиране“ в отдел „Операции, планиране и обучение“ на NFIU – България.
Разиграва се обстановка на възникване на криза по чл. 5 от Вашингтонския договор за колективна отбрана на Алианса. Според учебния сценарий, към момента не става дума за военна заплаха. Но има вероятност Румъния да бъде пряко засегната. 
Тоест ситуацията може да прерасне във военна заплаха. Затова участниците в учението разиграват превантивното развръщане на силите с висока степен на готовност основно на територията на Румъния. 
У нас пък се осигурява приемането, настаняването и по-нататъшното придвижване на част от силите, пояснява майор Иванов. Целта на учението е да се проверят способностите на щабния елемент у нас, както и този на територията на Румъния, респективно на дивизия „Югоизток“, да изпълнява своите мисии и задачи, изтъква офицерът.
kiumordjiev-generalПо думите му ситуационният център 

събира цялата информация

която постъпва от старшите щабове, както и от страната – домакин. Данните се обобщават, анализират и се изпращат до щаба на дивизията „Югоизток“ и Съвместното командване на НАТО в Неапол, откъдето постъпват в старшите щабове на Алианса. При необходимост се подпомага командирът на щабния елемент при вземането на решения, които да бъдат докладвани на командира на дивизията.
Чрез поредица от брифинги по-късно, по време на ВИП-деня, бяха представени учението и дейностите, извършвани от участниците. Сред присъстващите бяха заместник-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев, постоянният секретар на отбраната Добромир Тотев, заместник-началникът на отбраната генерал-майор Пламен Атанасов, командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Любчо Тодоров, началникът на дирекция „Логистика“ в Генералния щаб на румънската армия бригаден генерал Дан Лападат, военни аташета.
Командирът на щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в България полковник Стайко Прокопиев представи извършеното до момента в NFIU. 

Фокусът на учението

е върху колективната отбрана, изтъкна той.
В отговор на въпрос на в. „Българска армия“ бригаден генерал Дан Лападат заяви, че задачата на дивизия „Югоизток“ е да подобри командването и контрола на щабните елементи в България и Румъния, както и да осигури способностите на двете страни по приемането, подготовката и придвижването на силите на НАТО.
От брифингите стана ясно, че българският NFIU е съставен от военнослужещи от 10 нации от Алианса – Албания, България, Германия, Великобритания, Гърция, Унгария, Полша, Румъния, Турция и САЩ. Като страна домакин България има 25 позиции. 
Международните длъжности са 16, като включват по един военнослужещ от Албания, Великобритания, Гърция, Унгария, Полша, Турция, двама – от Германия, трима – от САЩ и петима – от Румъния. От българските позиции вече са заети 19, а от международните – 15, което означава, че окомплектоването с личен състав е 83 на сто.
Очакваме в следващите дни съставът на NFIU да бъде попълнен над 90 процента, коментира пред журналисти заместник-министър Кюмюрджиев. По думите му така България изпълнява всички изисквания за този 

nfiu-uchenie-bgпърви щабен елемент

на наша територия от присъединяването на страната ни към НАТО. 
Изключително удовлетворен съм от факта, че българският NFIU има вече първоначални оперативни способности, а с успешното провеждане на това учение съм убеден, че ще получи пълни оперативни способности, така както е планирано – до срещата на върха през юли във Варшава, заяви Кюмюрджиев.
Той сподели очакванията си в полската столица или дори по-рано – на министерската среща през юни в Брюксел, да се вземе решение за изграждане на още два NFIU – в Словакия и Унгария. „Това се оказа една изключително успешна формула за интегрирне на силите за бързо развръщане на НАТО при условията на член 5, както и при извършване на упражнения и тренировки, без да е активиран член 5,  при условията на член 4  от Вашингтонския договор, заяви заместник-министърът на отбраната.
На въпрос за българско-американското споразумение за съвместните съоръжения той посочи, че до момента никоя от двете страни не е поискала промяна на документа. В такъв случай споразумението започва да действа за нов период от 10 години.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани