Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Съвместна подготовка на „Ново село“

[post-views]
Съвместна подготовка на „Ново село“

novo selo pogotovkaПрез тази седмица на полигон „Ново село“ военнослужещи от Българската армия, Морската пехота на САЩ, въоръжените сили на Румъния Великобритания и Франция провеждат многонационалната съвместна подготовка PLATINUM LION 16-3 на „Черноморски ротационни сили 16.1“ (BLACK SEA ROTATIONAL FORCE 16.1). Тя бе открита на 9 май и ще продължи до 15 май. В подготовката участват 90 военнослужещи от Българската армия, 150 от Корпуса на Морската пехота на САЩ, 25 от румънските въоръжени сили, 40  от въоръжените сили на Великобритания и 11 от въоръжените сили на Франция.

Българските участници са от състава на 42-ри механизиран батальон и щаба на  2-ра Тунджанска механизирана бригада, и Центъра за подготовка на специалисти – Сливен. Заедно с колегите си от 1-ви батальон на 8-и полк „Морска пехота“ на САЩ, 63-и пехотен батальон от 15-а механизирана бригада на румънските въоръжени сили, 42-ри кралски полк „Морска пехота“ от Великобритания те се обучават в провеждането на настъпателни и отбранителни операции в съвместна многонационална среда. Планирани са също бойни стрелби с щатното стрелково оръжие на формированията, с въоръжение на партньорите от други нации, както и с танкова и артилерийска материална част. Военнослужещите от Въоръжените сили на Франция участват за първи път в съвместната подготовка „Черноморски ротационни сили“. Групата офицери от състава на Планински артилерийски полк усъвършенстват оперативната си съвместимост при осигуряването на артилерийска огнева поддръжка с формированията от Корпуса на Морската пехота на САЩ и другите съюзници от НАТО.

Ръководител  от българска страна е майор Николай Николов – заместник-командир на 42-ри механизиран батальон, а от американска страна – капитан Кърк Стайнхорст от Морската пехота на САЩ. Командир на френските щабни офицери е полковник Патрис дьо Камарет – командир на Планински артилерийски полк. Командващ офицер на британските командоси е подполковник Джъстин Ейнсъл, а лейтенант Диана Кирила командва румънския пехотен взвод.

Най-ново

Единична публикация

Избрани