Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Международната общност oблекчава оръжейното ембарго срещу Либия

[post-views]
Международната общност oблекчава оръжейното ембарго срещу Либия

libia-keriМеждународната общност е готова да въоръжи правителството на Национално обединение в Либия, за да се  справи с постоянно растящата заплаха от джихадистите от ИДИЛ. Решението за облекчаване на оръжейното ембарго срещу бившата Джамахирия беше взето на срещата на високо ниво във Виена.
В австрийската столица се събраха дузина високопоставени дипломати от САЩ, Русия и Близкия Изток. Т.нар група за подкрепа на Либия се срещна с министър-председателя на подкрепеното от ООН правителство в страната Файез ал Саражд. Държавният секретар на САЩ Джон Кери посочи, че Либия и други световни и регионални сили са единодушни, че ситуацията в страната изисква наложеното оръжейно ембарго да бъде облекчено.
Либийският премиер посочи, че вече не може да поставя  под въпрос усилията на правителствените сили срещу ИДИЛ.
До скоро в Либия управляваха две паралелни правителства. Тяхната борба за влияние създаде почва за възхода на различни джихадистки организации, като ИДИЛ. За последната една година т.нар Ислямска държава, успя да установи контрол над обширни области в Либия, като само преди дни превзе първия си град – Сирт.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани