Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Насилие на фона на дипломацията в Нагорни Карабах

[post-views]
В Нагорни Карабах отново се стреля

nagorno-karabah-voenniПодновеният конфликт между арменските сепаратисти в Нагорни Карабах и Азербайджан продължава да взима човешки животи. Двете страни съобщават за загинали войници при размяна на изстрели по границата.  Последното насилие става по-малко от месец след обявяването на временно примирие.
Парадоксално, но съобщенията за подновеното насилие идват часове, след като президентите на Азербайджан и Армения се споразумяха във Виена за необходимостта от примирие и мирно решение на конфликта. Австрийската столица е домакин на преговорите под патронажа на САЩ, Русия и Франция, за намаляване на напрежението в Нагорни Карабах. Международната общност се опасява от разпалването на конфликта в района, през който минават жизненоважни петроло и газопроводи.
Според държавния департамент на САЩ президентите на Армения и Азербайджан, които се срещат за първи път от подновяването на боевете, имат повече допирни точки отколко разминавания за подписването на ново примирие.
Конфликтът в Нагорни Карабах избухва в началото на 90-те години на миналия век, след като етнически арменци в планинската област обявяват независимост от Азербайджан.
Хиляди загиват в сраженията. Близо милион души са изселени.
До миналия месец обявеното през 1994г примирие удържаше, но беше нарушено след размяната на тежък артилерийски обстрел.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани