Информационен център на Министерство на oтбраната

Превъоръжаването на армията получава пълна подкрепа

helikopter_mashiniДепутатите на ГЕРБ са подкрепили плановете на военния министър Николай Ненчев за модернизация на армията. Те ще консултират с финансовото министерство схемата, по която ще се извърши финансирането. Това стана ясно след среща на ръководството на МО начело с министър Ненчев и висшето военно ръководство с парламентарната група.
Подобни срещи министърът е имал с почти всички парламентарно представено партии.
В сряда заместник-председателят на Комисията по отбрана Валентин Радев обясни, че ГЕРБ настоява да се задвижат паралелно трите големи проекти – закупуването на изтребители, патрулни кораби и бронирани машини за пехотата. Първите два вече бяха одобрени от правителството. Очаква се стойността на трите проекта да е над 3 млрд. лева, които да се плащат разсрочено през следващите няколко години. Премиерът Бойко Борисов също на няколко пъти лично се ангажира с армейската модернизация.
Бронираните машини са необходими, за да се оборудват батальонните бойни групи по стандарти на НАТО. Първоначалният план бе да бъдат закупени 238 бойни и спомагателни бронирани машини за около 1 млрд. лева. Очаква се преработеният проект да влезе в Министерския съвет до две седмици. По закон проектите над 100 млн. лева се одобряват и от Народното събрание. 

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top