Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Египетска армия откри останки от полет МС804

[post-views]

samolet-egipetЕгипетската армия е намерила останки пътническия самолет който изчезна в четвъртък сутринта над Средиземно море. Части от машината и багаж са засечени на 290 км от египетския град Александрия. Информацията потвърдиха и гръцките власти. С последното развитие около ситуацията се потвърди страховете на Франция и Египет, че самолетът се е разбил в морето.
Полет MS804 на египетската авиокомпания Египет Еър, с 66 души на борда, изчезна от радарите на път за Кайро от френското летище „Шарл дьо Гол” в четвъртък сутринта. Останките от машината са били открити южно от мястото на последния контакт с пилота на самолета. Европейската космическа агенция ЕСА разпространи снимки с вероятен разлив на гориво в района, но отказа да се ангажира дали то е от самолета. Във втория ден на операциите се включиха военни кораби от няколко страни. Фокусът вече е съсредоточен върху локализирането на черните кутии на самолета. Макар и разследването да се води от египетските служби в него вече участват и френски експерти. САЩ и Великобритания също предложиха експертиза. Въпросът, който вълнува всички, е, какво е причинило катастрофата. Египетските власти са категорични, че става въпрос за терористичен акт, независимо от драконовите мерки за сигурност на летище „Шарл дьо Гол” в Париж. В подкрепа на версията за терористичен акт са благоприятните метрологични условия по време на изчезването на самолета и безупречното досие за безопасност на  „Еърбъс” А320. В защита на тази версия са и странните маневри на машината, малко преди да изчезне от радарите.  Като контратеза на версията за терористичен акт е информацията на САЩ, според която на сателитните снимки не е засечена експлозия на борда на самолета. Франция, която след Египет е страната с най-много пътниците на борда на самолета, засега смята, че няма пряко или косвено доказателство, което да потвърди версията за терористичен акт. В защита на тази версия е липсата на поета отговорност от нито една ислямистка организация като ИДИЛ.
И все пак откакто терористичната организация свали руски пътнически самолет над Синайския полуостров с 224 души на борда миналия ноември, подобна възможност остава отворена.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Избрани