Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Президентът Росен Плевнелиев: Необходима са воля и кураж за действие

[post-views]
Президентът  Росен Плевнелиев: Необходима са воля  и кураж за действие

Ценностите на обединена Европа са поставени под въпрос от популистки и националистически партии, които използват страха на хората от повишената нестабилност. Не можем да си позволим да чакаме, да отлагаме или да прехвърляме проблемите на следващото поколение. Историята ни учи, че когато е трудно и тежко, трябва да се носи отговорност, трябва да се вземат решения. Днес Европа трябва да намери адекватен отговор на рекордния брой кризи и извънредна нестабилност, на които сме свидетели. Имаме необходимите инструменти, необходими са воля и кураж за действие.  
Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред участниците в 126-та сесия на Комитета на министрите на Съвета на Европа.  Сесията се проведе в София под председателството на министъра на външните работи Даниел Митов. На тази сесия България предаде ротационното председателство на Комитета на министрите на СЕ, което прие от Босна и Херцеговина преди 6 месеца. Председателството беше прието от министъра на външните работи на Естония г-жа Марина Калюранд. Във форума участва и генералният секретар на организацията Торбьорн Ягланд.
По време на церемонията по предаване на председателството министър Митов връчи най-високото отличие на МВнР – „Златна лаврова клонка“ на секретаря на Комитета на министрите на СЕ Мирел Паулус. Българският външен министър проведе и двустранни срещи, сред които с външните министри на Унгария, Сърбия, Украйна, Молдова, Босна и Херцеговина.

Генералният секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд (в средата), президентът Плевнелиев и външният министър Митов пред хотел „Балкан“ в София, където се проведе сесията.Фото Красимир Тодоров
Президентът Росен Плевнелиев в обръщението си посочи още, че България пое председателството на Комитета на министрите на СЕ в труден момент на засилване на противопоставянето в Европа и на все по-несигурна и непредсказуема международна среда. Той добави: „Дадохме си сметка, че най-важното за всички нас е да потвърдим своите общи ценности, да застанем твърдо зад принципите на демокрацията, върховенството на закона и правата на човека“.

Сесията бе открита от българския първи дипломат  Даниел Митов. Той и президентът, като специален гост, приветстваха участниците, които представяха всички 47 страни членки на Съвета на Европа. Сред тях имаше и 16 министри на външните работи. 
„Българското  председателство беше успешно и ползотворно за Европа“, заяви още президентът Плевнелиев. Държавният глава приветства 

успешното изпълнение 

на заложените приоритети и изрази своята убеденост, че следващите председатели от Естония и Кипър ще продължат усилията на страната ни в реализацията на добрите инициативи.

Министър Митов очерта приоритетите на изминалото българско председателство на обща пресконференция с Торбьорн Ягланд и Марина Калюранд. Българската страна постави акцент върху три основни направления: защита правата на детето и разширяване на достъпа до култура на младите хора; защита на медиите от външно влияние и защита на уязвимите групи. 

„По линия на тези приоритети бяха осъществени редица значими събития и бяха приети важни документи, които определят насоките в работата на Съвета на Европа през следващите години“, подчерта в изказването си българският външен министър. „Действията на нашето председателство, в контекста на развитието на политическите процеси, бяха насочени към укрепване на 

демократичната сигурност 

в Европа“, заяви той и добави, че ще продължим съвместната работа с предстоящото естонско председателство.

Сред немалкото ценни инициативи и действия на България по време на мандата е подписването на Протокол № 15 към Европейската конвенция за правата на човека. Подписана беше и така наречената „Инстанбулска конвенция“ на СЕ за превенцията и борбата с насилието над жените и домашното насилие. Бяха положени много усилия за асоциирането на Беларус към СЕ, а министър Митов в качеството си на председател на Комитета на министрите, посети Минск и се срещна с беларуските власти и представители на гражданското общество. Продължи и насърчаването и подпомагането на Украйна за реализиране на конституционни и други реформи. През април беше прието цялостно решение по положението в Украйна. Специална българска делегация посети Крим след изявлението на българския външен министър по случая с украинския пилот Надя Савченко. Министър Митов тогава призова руските власти да я освободят незабавно на 

хуманитарни основания 

като подчерта, че всяка страна членка на СЕ трябва „напълно да изпълнява своите задължения по съответните инструменти на Съвета на Европа, и в частност Европейската конвенция за правата на човека“. 

По време на нашето председателство беше одобрен и нов План за действие по Грузия за периода 2016 – 2019 г.
„Естония ще продължи успешната работа на България в сферата на защитата правата на детето, както и всички добри инициативи, предприети от българското председателство“, заяви в изказването си външният министър на Естония Марина Калюранд, вече като нов председател на Комитета на министрите. Тя представи трите приоритетни направления на естонското председателство – човешките права и върховенството на закона в онлайн пространството, равенството между половете и правата на децата. Министър Калюранд посочи, че по третия приоритет – защита правата на децата – Естония ще работи и в контекста на своето председателство на УНИЦЕФ, а страната ще сподели максимално много опит 

в сферата на киберсигурността и е-правителството.

На пресконференцията генералният секретар Торбьорн Ягланд поздрави страната ни за успешното председателство, като изтъкна тежките времена, в които България е трябвало да изпълнява своите приоритети. 

Ягланд подчерта голямото значение на медиите и призова журналистите „да отразяват нещата такива, каквито са“, защото това е един от крайъгълните камъни  за развитието на демократичното общество. Ягланд специално акцентира и върху необходимостта от правилното функциониране на съдебните системи в страните членки, защото това е важно не само за държавните, но и за европейските институции. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани