Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Химици тръгват за “Анаконда-16”

[post-views]

qhbz-Модул от 14 военнослужещи от 38-и батальон за ядрена, химическа, биологическа защита и екология (ЯХБЗ и Е) ще замине за участие в учението „Анаконда-16“ в Полша. Вчера групата премина строеви преглед, при който беше инспектирана готовността на хората, техниката, екипировката и въоръжението. 
В учението, което ще се състои от 7 до 17 юни, ще участват общо 31 000 военнослужещи от 18 държави от НАТО и 5 страни-партньори. Те ще използват общо 2900 единици техника, над 10 самолета и хеликоптера, както и 12 кораба.
Съгласно плана за двустранно сътрудничество с въоръжените сили на САЩ ще участваме с разузнавателен взвод, плюс отделение логистика, каза за в. „Българска армия“ командирът на 38-и батальон за ЯХБЗ и Е подполковник Анатолий Димитров. Групата има на разположение подходяща модерна техника, която се състои от 5 машини „Мерцедес“ – 4 джипа, оборудвани с прибори и апаратури, както и товарен автомобил. Това са горе-долу същите хора и машини, които участваха в най-голямото учение на НАТО Trident juncture 2015 през октомври миналата година в Испания, заяви подполковник Димитров. И допълни, че взводът ще е подчинен на командира на втори механизиран батальон от Карлово подполковник Костадинов.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Виж още

Избрани