Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Висш пилотаж между дълга и закона

[post-views]
Висш пилотаж между дълга и закона

dylga i zakonaГардовете от НСО спечелиха надпреварата в дисциплините „Стрелба в мишена по време на съпровождане” и „Майсторско управление на автомобил” на провелото се в София Европейското първенство „Бодигард 2016”. Украинската Национална служба за охрана на президента спечели отборното класиране, след тях се наредиха колегите им от Национална служба за охрана на президента на Беларус, почетното трепо място заеха гардовете от Украинската охранителна полиция. 

dylga i zakona 1За пръв път България бе домакин на първенство от този ранг. „Бодигард 2016” събра елитните бодигардове  от Източна Европа в столицата, които са призвани самоотвержено да пазят живота и здравето на президенти и премиери. Екшън, пистолети (обезопасени) и „тръшнати” на паветата нападатели, всичко това можеше да се види в първия ден на европейското първенство. То се проведе  под патронажа на кмета Йорданка Фандъкова.

В първенството участваха службата за охрана на президента на Република Беларус, държавните служби за охрана на Грузия и Молдова, Спортен клуб Barys – Полша, Национална академия „Бодигард” Румъния, Служба за охрана при президента на Украйна, Управление за държавна охрана на Украйна, Охранителна полиция – Киев, и Днепропетровска федерация на телохранителите. От страна на домакините участваха Националната служба за охрана при президента на Република България, Служба „Военна полиция“, Охранителна фирма „ВИП секюрити“, Българска бодигард федерация, Спортен клуб „Бодигард секюрити“, Търговище.

Европейските първенства „Бодигард“ се провеждат по правилника на IBF (Международната бодигард федерация). След официалното откриване програмата на надпреварата започна с дисциплината съпровождане на ВИП лице с отразяване на атака и ръкопашен бой. Следващия ден гардовете мериха сили в дисциплините стрелба от различни положения и стрелба от автомобил. В понеделник вторият кръг на състезанието продължи с майсторско управление на автомобил на паркинга пред Националния исторически музей и завърши с търсене на взривни устройства в лека кола и работна среща на ръководителите и представителите на делегации в Стрелкови комплекс „360” край Пловдив. В последния ден състезателите демонстрираха уменията си при оказване на първа помощ и евакуация на ВИП-лице на лекоатлетическа писта на Националната спортна академия. Закриването на състезанието и награждаването на победителите се състоя в Резиденция „Бояна”.

dylga i zakona 2Спортният приложен многобой включва изброените осем дисциплини и подпомага развитието, поддържането и подобряването на физическата дееспособност на екипите за охрана чрез състезания и спорт. 

Състезанията „Бодигард” стават арена на изява на спортните и професионалните умения на състезателите, спомагат за обмяната на опит и създаване на социални отношения между спортисти от различни служби за сигурност. Те мотивират отборите да провеждат целенасочена подготовка за постигането на високи спортни резултати във всички дисциплини на многобоя.

По време на състезанието екипите за охрана демонстрираха на практика придобитите знания и умения, като в същото време могат да премерят сили с други отбори. Спортният приложен многобой за телохранители подпомага развитието, поддържането и подобряването на физическата дееспособност на екипите за охрана чрез състезания и спорт.

Дисциплината „Тактика и техника на съпровождане с изпълнение на похвати от физическа защита” отразява ежедневната дейност на личната охрана при съпровождане на ВИП лице пеша. Упражнението включва слизане от автомобил, построяване на формацията, движение на ВИП лицето и формацията за лична охрана през различни зони, които се оценяват от съдии. В една от зоните се разиграва и нападение над ВИП с пистолет, удар с ръка, крак, нож или подръчен предмет. Следва отразяване на атаката и евакуиране на ВИП лицето.dylga i zakona 3

Дисциплината „Ръкопашен бой“ е форма на демонстрация на защитни действия от удар с крак, нож и къса палка. Списъкът на атакуващите действия се определя с билети с три въпроса. Първата техника се изпълнява по команда от съдията, втората и третата – след заемането на изходно положение от изпълнителя, с лице към следващия асистент. Защитните действия се изпълняват последователно едно след друго и завършват с болезнена хватка или хвърляне със завършващ удар.

Дисциплината „Стрелба в мишена по време на съпровождане“ отразява използването на огнестрелно оръжие от личната охрана при съпровождането на ВИП лицето пеша и последваща атака към него. За упражнението се използва една от мишените – фигура до пояс, която имитира заплаха с оръжие. Разстоянието до мишената е 10 – 15 м. Разрешени са 3 броя патрони за 4 секунди. Упражнението се изпълнява от всеки член на екипа.
Дисциплината „Бърза стрелба от различни положения се изпълнява от всеки един участник. Това е и дисциплината, от която се излъчва най-добрият стрелец на състезанието. Използват се 5 мишени – фигури до пояс с кръгове на разстояние 12 м, 10 бр. в два пълнителя (6 + 4 бр.)  Времето за стрелба е  20 сек. При появяването на мишените участникът изпълнява по 2 изстрела във всяка мишена от положение стоешком, на коляно, лежешком, от предната част на макета на автомобил, от задната част на макета на автомобил.

Дисциплината „Майсторско управление на автомобил“ се изпълнява на трасе, което включва змейка, препятствия, светофар, гаражи, смяна на посоката на движение на 180º (полицейско обръщане),  движение напред и назад и др. Упражнението се изпълнява от 2 състезатели от отбора.
dylga i zakona 4
Дисциплината „Търсене на взривни устройства в автомобил“ включва претърсването на автомобил за наличие на взривни устройства. По правилник в автомобила са заложени два предмета, които имитират „взривно устройство”, а също така и два предмета, които показват  принадлежност към „взривни устройства” (късове лента, кабели и др.). Търсенето се провежда в съответствие с установените правила за търсене на взривни устройства в автомобил. Упражнението се изпълнява от двама състезатели от отбора, като времето за търсене е 15 мин.

Дисциплината „Оказване на долекарска помощ на VIP лице и евакуация с преодоляване на препятствия“ е дисциплина, която освен оказването на първа помощ, демонстрира и способността на екипа за лична охрана да пренесе ВИП-лицето, което е ранено, през доста сериозни препятствия до автомобила за евакуация.  Пренасянето се извършва с платнище до първото препятствие и на ръце – до евакуацията в автомобила.
Българска бодигард федерация (ББФ) е учредена от спортни клубове на държавни и частни структури за сигурност, които развиват и участват в спортния приложен многобой за телохранители „Бодигард”. Българска бодигард федерация е член на Международната одигард федерация. 

Освен развитието и участието в многобоя федерацията си поставя и цели, свързани с изграждане и прилагане на модел за подпомагане и развитие на тренировъчния, спортния и състезателния процес в държавните и частни структури за сигурност, спортни клубове, организации и други. Дейността се развива и е насочена приоритетно към издигане на авторитета на служителите в структурите за сигурност и развитието на спортната и професионалната им подготовка.dylga i zakona 5

В реалността бодигардът носи отговорност за живота на друг човек и от него се изискват специални умения. Той трябва да разпознава и избягва опасностите, да защити охраняваното лице, разчитайки на собствените си физически умения или да прибегне до огнестрелно оръжие. Трябва да умее да търси и открива взривни устройства, да оказва първа медицинска помощ и да управлява автомобил при екстремни условия.

Личната охрана на физически лица е една от видовете охранителни дейности, които се осъществяват съгласно чл. 5 от Закона за частната охранителна дейност. Актуалността на посочения закон продължава да е предмет на обсъждания в охранителния бранш, тъй като самата дейност по охрана е твърде специфична. Бодигардовете са изправени пред множество въпроси, когато изпълняват работата си. В случай на възникване на опасност за охраняваното от тях лице те следва да са запознати с възможностите, които действащото българско право им предоставя, както и с границите на предприеманите от тях защитни действия. 

Конституцията на Република България въздига правото на живот в основно право на всеки човек Съгласно чл. 28, ал. 2 КРБ, посегателството върху човешкия живот се наказва като най-тежко престъпление. Самата длъжност на бодигарда изисква той да не допусне да се стигне до посегателство върху телесната неприкосновеност на ВИП лицето.

В повечето случаи личната охрана е въоръжена, като огнестрелното оръжие може да бъде придобито само ако охранителят отговаря на условията, предвидени в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, както и на Правилника за неговото прилагане.

При възникване на опасност за ВИП лицето всеки охранител следва да има предвид института на неизбежна отбрана, който е регламентиран в Наказателния кодекс. Съгласно чл. 12, ал. 1 НК не е общественоопасно деянието, осъществено при неизбежна отбрана, за да се защитят от непосредствено противоправно нападение държавни или обществени интереси, личността или правата на отбраняващия се или на другиго чрез причиняване вреди на нападателя в рамките на необходимите предели. Тоест, изправени сме пред хипотеза, при която при наличието на непосредствено и противоправно нападение спрямо охраняваното лице телохранителят може да го защити чрез причиняване на определени вреди на нападателя. Нападението е непосредствено, когато е започнало, но не е завършило. То може да се изразява единствено в опасност за охраняваното лице – напр. нападател се насочва към ВИП-а, като същевременно отправя устна заплаха за живота му. Но може да приеме формата и на започнало увреждане – въоръженият нападател вече е достигнал до ВИП-а и започва да му нанася удари по тялото. И при опасност, и при започнало увреждане е обосновано предприемането на съобразени със закона защитни действия от страна на телохранителя. Вредите, които той причинява, трябва да са съобразени с характера и опасността на нападението, защото в противен случай ще е налице превишаване на пределите на неизбежна отбрана когато защитата явно не съответства на характера и опасността на нападението (чл. 12, ал. 2 НК. Тук думата „явно” е от съществено значение. Няма законово установено изискване при неизбежна отбрана защитата да е осъществена по начин, при който да бъдат нанесени възможно най-малки вреди на нападателя. В случай че нападател се насочи  към ВИП лицето с нож, телохранителят не е длъжен също да използва нож, за да отблъсне нападението. Това би направило института на неизбежна отбрана крайно неефективен. Бодигардът може да използва огнестрелно оръжие, стига чрез него да не причини явно несъразмерни на нападението вреди.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани